Interviu cu președintele Asociației Române de Transplant Pulmonar

7
1.468 vizualizari
views

Reporter: Bine v-am găsit sănătos, domnule Liviu Bîrlea, președinte al Asociației Române de Transplant Pulmonar!

Liviu Bîrlea: Bine ați venit! Asociația al cărei președinte sunt are drept motto cuvintele lui Ralph Waldo Emerson: ,,Prima bogăție este sănătatea”, ARTP însemnând pentru persoanele aflate în suferință o șansă pentru o a doua viață.

Reporter: De când sunteți președinte al ARTP?

Liviu Bîrlea: Încă de la înființare am fost numit președinte al Asociației Române de Transplant Pulmonar(ARTP), creată la inițiativa unui grup de oameni care au trecut prin transplant pulmonar. Fondată în mai 2010, este neguvernamentală, apolitică și fără afiliere religioasă.
Suntem la început de drum și avem nevoie de cât mai mulți oameni în jurul nostru. Asociația a fost înființată pentru ajutorarea persoanelor cu probleme pulmonare care nu au ajuns încă la transplant. Asociația poate ajuta momentan doar cu informații, întocmirea dosarelor. În general ne ocupăm de un caz realizând legătura între bolnav și aparținători și echipa de transplant din Austria.

Reporter: Ne spuneți câteva informații despre transplantul pulmonar?

Liviu Bîrlea: Primul transplant pulmonar a fost realizat in 1963. Este de 3 tipuri: transplantul unui singur pulmon, transplantul ambilor pulmoni, transplantul pulmonilor cu tot cu inima (transplantul cardio-pulmonar) ;
Transplantul pulmonar se indică în principiu pacienților cu boli pulmonare în fază terminală, în cazul cărora posibilitățile medicamentoase au fost epuizate, iar speranța de viață este limitată de boală la mai putin de 2-3 ani. În acest moment în România sunt 21 pacienți care au făcut transplantul la clinica AKH(Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien) în Viena Austria și o singură pacientă care a facut transplantul la Vall d’Hebron, Barcelona.

Reporter: Cum de ați ales să ajutați acești oameni?

Liviu Bîrlea: Atunci când ni se adresează acești oameni consideră firul de telefon un ultim fir al speranţei aşteptând vestea care să le schimbe soarta. Persoanele care au probleme pulmonare  așteaptă vestea cea bună că s-au gasit organele compatibile. Pentru  unii dintre noi a sunat telefonul cândva, iar acum le ținem pumnii și celor care sunt pe lista de așteptare sau își fac dosarul pentru finanțare.

Reporter: Cum se găsesc donatorii?

Liviu Bîrlea: Se întâmplă foarte rar ca persoanele muribunde să își doneze organele. De obicei se folosesc la transplant părți din plămânii rudelor de gradul I, cu condiția ca pulmonii să fie în stare perfectă de sănătate. Nu există o limită strictă de vârstă pentru donatori, însă se exlud persoanele cu neoplazii (în afară de tumorile cerebrale), boli virale și abuz de droguri. Organele donate pot rezista  24 până la 48 de ore. Totuși, experiența a arătat că rezultatele transplantului sunt cu atât mai bune cu cât intervalul dintre întreruperea aprovizionării cu sânge a fost mai scurt.  Cu toate ca numarul donatorilor este in crestere, necesarul de organe nu este acoperit. Din păcate în România nu se efectuează, încă, transplant pulmonar și în consecință nu se prelevează acest organ.

Reporter: Trecând chiar dumneavoastră prin această experiență, ne puteți povesti cum este să fii pacientul care speră și apoi reușește să primească o a doua viață?

Liviu Bîrlea: Acum 6 ani trecuseră prin această experiență numai două persoane din România. Din cauza tulburării grave de sănătate am apelat la medici de la Spitalul Codlea, apoi din Brașov, Târgu Mureș, București. Diagnosticul era de fibroză pulmonară idiopatică. După un traseu lunar la București, doctorul Tom Alexandru m-a întrebat: ,,Vrei să trăiești? Singura șansă a ta este transplantul de plămâni! ” Am început să adunăm informații. Am petrecut un revelion la Cluj la stația de salvare, la orele 2 noaptea am rămas fără oxigen. Soția și fiul meu au fost șansa mea. Și mulțumesc celor mai buni prieteni, Anca și Vali Nițu, care mi-au rămas alături la greu.

În data de 1 ianuarie m-am întâlnit pentru prima dată cu pacientul T.A., profesor doctor în geografie, cel care a beneficiat al doilea din România de transplant de plămâni. Pe 6 septembrie am fost sunat de cei din Viena să mă prezint la clinică pentru transplant.

Reporter: Cum v-ați simțit când vi s-a dat această șansă?

Liviu Bîrlea: Pluteam, nu mai știam ce mi se întâmplă. Am ajuns pe aeroportul din Sibiu cu o salvare. Acolo a venit un avion sanitar și n-am fost lăsat să mai fac nici un pas. O echipă de profesioniști s-au ocupat din acel moment de mine. Mi-a rămas în minte cum se oprea circulația când trecea mașina salvării prin Viena. Din sala de operație îmi amintesc luminile și măștile verzi ale medicilor. Operat joi, duminică am fost mutat la Terapie Intensivă, unde am fost întâmpinat cu un ,,Bună dimineața!” în limba noastră de o asistentă pe nume Claudia, din Timișoara. Evoluția postoperatorie a fost bună. Perioada de după a fost destul de ,,ușoară”, dacă putem numi așa drumurile la Viena pentru controale și analize.

Reporter: Sunteți mai aproape de Dumnezeu?

Liviu Bîrlea: Foarte aproape de Dumnezeu! De aceea îi mulțumesc pentru șansa de a fi azi în viață și voi face tot ce stă în puterea mea pentru a sensibiliza și implica societatea civilă, organismele de decizie politică și administrative în vederea creării de condiții optime de viață pentru persoanele care se află înainte și după transplant. De asemenea, este important ca oamenii să înțeleagă importanța donării de organe, procedură care salvează vieți!

Stimate domnule Liviu Bîrlea, vă mulțumim pentru interviul acordat și vă dorim multă sănătate și puterea de a ajuta în continuare pe cei ce vor apela la serviciile Asociației Române de Transplant Pulmonar!

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

7 COMENTARII

  1. Pe langa ajutorul valoros care a venit din multe parti, daca tu,Liviu, nu ai fi fost un luptator,cu o dorinta de a trai extraordinara, nu stiu daca am fi reusit!Sa fii sanatos in noua ta viata…ca imediat mergem la scoala in clasa intai…doar avem in septembrie 7 anisori noi! va pup si o admir pe Moni care a luptat alaturi de tine!!!! am zis-o de mai multe ori: nu stiu cate dintre noi ar fi avut atata putere!

    • as dori un nr.de telefon de la asociatie ,pt a putea lua legatura cu cineva care ma poate indruma ,am de facut un transplant pulmonar

  2. […] 2010, cei doi împreună cu alţi colegi au înfiinţat Asociaţia Română de Transplant Pulmonar. Acum ei ajută şi alţi pacienţi care se află în aceeaşi situaţie în care a fost Liviu. […]

  3. Buna ziua,

    Asi dori si eu un numar de telefon urgent.
    Este vorba de un caz disperat.
    O fata de 35 ani momentan internata in stare destul de grava la Fundeni.
    Daca ma puteti ajuta va rog sa imi raspundeti cat se poate de urgent.
    !!!!Va rog!!!!!

  4. Buna ziua!! As avea si eu nevoie de un număr de telefon urgent cu cine as putea sa iau legătura. Este vorba despre un transplant. Dacă ma puteți ajuta va rog sa îmi răspundeți! Va mulțumesc!

  5. oameni buni, si eu am nevoie de un transplant pulm dar ca sa ajungi s-a faci un transplant trebuie sa ai bani , asa ca daca nu ai nici un ban te rogi la Bunul Dumnezeu .

Comments are closed.