Până ce s-a construit edificiul primăriei (1724-1726) precum și două lucrări deasupra porții castelului bisericii (cetatea evanghelica fortificată), era în mijlocul pieței o clădire mare numită ,,Casa de joc”. La parter era o sală mare, în care comedianții prezentau programe.
În 1776, în noaptea dinspre 3 spre 4 septembrie, a bătut un vânt puternic, așa încât, toate acoperișurile șurilor din târgul Codlea au fost descoperite. Casa de joc a fost răsturnată, mulți pomi din păduri au fost smulși din rădăcini, iar meiul și ovăzul de pe câmp s-au scuturat de boabe.
În 1780, la 30 mai, au început lucrările de restaurare la casa de joc, după aproape 4 ani. A fost așezată spre marginea pieței din târg, spre han, pentru a se câștiga teren și pentru a lăsa drum liber căruțelor și diligenței de poștă. S-a construit un mare magazin de mărfuri și un bazar, mai ales pentru zilele de târg.
În anul 1801, în luna mai, hala de piață și coridorul boltit al cetății au fost zugrăvite interior și văruite la exterior.
În 1824 s-a început ridicarea edificiului sfatului, deasupra porții castelului, punându-se fundamentul (edificiul primăriei – vechea policlinică) la care s-a lucrat 3 ani. Lucrări terminate în 1830. Frontispiciul poartă pe o piatră comemorativă inscripția ,,Suum cuique,, . În intervalul 1828-1830, când se construia edificiul, sala mare din Casa de joc a înlocuit camera de consiliu a primăriei.
Hanul ,,Cetatea Neagră,, și sala de mese a comunei a fost proiectată de arhitecții brașoveni Schuller și Goldschmidt, reconstruit în 1910-1911 de Wagner și Bruss, cu cele 10 camere pentru oaspeți și o sală de mese mai mică, cât și o bucătărie pentru nunți. Hanul se află pe amplasamentul care până în 1737 a fost cimitir, iar în 1838, după ce cimitirul a fost desființat din dispoziții imperioase, s-a construit hanul comunei Codlea. Acesta a costat 32.000 ft. (64.000 coroane).
Noua construcție, inclusiv sala mare din clădirea Casei de Cultură, a valorat 285.000 de coroane. Aceste cheltuieli s-au făcut prin contribuția întregii obști a târgului (comunei) Codlea.
Prin anii 1936-1937, acest han (restaurant) a fost reparat de către antreprenorul Hiell din Codlea și extins, luând ființa garajul pentru pompa de stins incendii, iar din șopronul și grajdul hanului s-a facut spațiu de depozitare.
Hanul Cetatea Neagră poartă numele după cetatea din colțul de NV al Măgurii Codlei, nu după cetatea (castelul) Bisericii Evanghelice.
Mulțumiri domnului ing. Gheorghe LUPU
Citeste si ,,Cetatea la 100 de ani”
În imaginea de mai jos se poate vedea sala mare de oaspeți, actuala casă de cultură, având și scena. Fotografia este realizată după terminarea lucrărilor, în 1911-1912.
Einweihung der Schwarzburg (Inaugurare)
CLICK pe imagine pentru mărire
Stimate domnule Stan,
ma bucur intotdeuna citind articolele D-voastra, pentru ca aduceti istoria orasului natal ptr. toata popolatia Codlei mai aproape.
Vroiam sa va informezi ca in poza de la inaugararea (Einweihung der Schwarzburg) se vad diferite personalitati din Codlea care au trait in acea perioada. Pe linga preotul evangelic, Johann Leonhardt (in picioare) se vede in dreapta lui, parintele renumit, Josif Comanescu, (cu barba alba) care a scris „Studiu istoricu-statisticu asupra presintului si trecutului Româniloru din opidulu Codlea”, 1885.
Nu stiu de unde aveti pozele prezentate (stiu ca sunt toate din arhiva noastra), si sunt de parere ca ari fi important sa dati la cunostiinta sursa lor.
Astept in continuare articole interesante de la D-voastra.
Cu respect si stima,
UB
Multumim frumos pentru adaugiri, domnule Udo Buhn. Pentru mine personal si sunt convins si pentru comunitatea codleana, este important sa stim care ne sunt predecesorii si sa ne cunoastem istoria. Este evident ca arhiva apartine comunitatii sasesti din Codlea, fiind scrise si existand adnotari in limba germana si am certitudinea ca in curand, la infiintarea muzeului de etnografie, vom putea scrie undeva ,,cu sprijinul Parohiei Evanghelice Codlea si al Asociatiei Sasilor Codleni din Germania”.
Cu deosebita consideratie,
Ovidiu Stan
[…] https://codlea-info.ro/istoric-al-edificiilor-din-vechiul-targ-al-codlei-zeiden/ […]
[…] Casa de Cultură Codlea, mai bine zis sala de oaspeți a Hanului Cetate la acea vreme, a fost inaugurată în perioada 1911 – 1912, vezi Istoric al edificiilor din vechiul târg al Codlei (Zeiden) […]
[…] Municipale de Cultură Codlea unele dintre cele mai frumoase momente care s-au derulat de-a lungul istoriei edificiului prin simpla descoperire a unor elemente ce amintesc de vremuri demult apuse cu fiecare strat de […]
Comments are closed.