In trecut au existat multe asociatii si fundatii in Codlea, care erau implicate in toate activitatile de natura generala. Acestora li s-a alaturat acuma mai bine de 122 ani, inca o asociatie, a carei activitate avea sa aiba o influenta decisiva asupra imaginii orasului si a imprejurimilor acestuia, este vorba despre Asociatia pentru infrumusetare din Codlea.
Impulsul pentru aceasta noua infiintare a fost dat de o asociatie de infrumusetare deja existenta in orasul invecinat Rasnov, care facuse lucrari semnificative in domeniul sau. Pe 3 August 1889, o delegatie codleana, care participa la intrunirea Asociatiei Carpatine in Rasnov, s-a lasat convinsa de eficacitatea acesteia. Ideea de a creea ceva asemanator in propriul oras s-a nascut si a fost pusa in aplicatie doua zile mai tarziu.
Producatorul de sapun codlean, Heinrich Dernerth invitase un grup mai mare la o discutie prietenoasa, in gardina sa de pe Strada Lunga 157 (astazi 141), aici s-a depus si cererea de infintare a Asociatiei de Infrumusetare, la magistratul sef Wilhelm Kostend, de asemenea prezent la intrunire. Toti barbatii si femeile prezente (cca. 30 persoane) s-au alaturat spontan nou infintatei asociatii si au confirmat aceasta prin semnaturile lor.
In cadrul unei noi intruniri pe 18 noiembrie 1889 s-a hotarat preluarea statutului rasnovean ca exemplu si adaptarea sa la nevoile codlene, astfel ca sedinta de constituire a avut loc deja pe 27 noiembrie 1889. Numarul membrilor se ridicase intre timp la 60 de persoane. Sedinta a fost condusa de preotul Michael Turk iar statutul a fost citit de vice-notarul Paul Meedt, acesta fiind acceptat in unanimitate. In cadrul alegerilor ce au urmat, preotul Michael Turk a fost ales presedinte, Paul Meedt secretar, dirigintele de posta Martin Roth a fost ales casier iar ca membri ai comitetului, judecatorul Wilhelm Kostend, judecatorul Georg Kueres si cei doi jurati Paul Stoof jun. (146) si Christian Stamm (367).
Obiectivul asociatiei a fost sintetizat intr-o propozitie si inregistrat ca paragraf 1 din statut: “Obiectivul acestei asociatii este infrumusetarea Codlei si a imprejurimilor ei immediate.” In alte 20 de paragrafe s-au fost stabilite toate punctele importante pentru activitatea de asociatie. Cotizatia anuala reprezenta 30 de coroane. Imediat in prima adunare pe 12 decembrie 1889 s-au discutat diferite proiecte. Printre acestea a fost drumul de acces catre Magura, nivelarea si amenajarea spatiului de langa “Heller Brunnen” (“Fantana limpede”), curatenia centrului si amenajarea drumului catre munte.
Unul din primele proiecte lansate a fost construirea drumului de serpentine care duce pe Varful Magura si pe care l-am urcat mai tarziu, cu totii cu placere. Deja in primavara anului 1890 acesta a fost finalizat. Lucratori au fost recrutati din randul rromilor locali. Salariul era de 15 coroane pe dupa intelegere, ceea ce rezulta 165 de galbeni. Si drumul catre munte a fost realizat cu muncitori “externi”. Aici au muncit soldatii cu drept de sedere in Codlea, in jur de 30 de barbati lucrau in noua dupa-amiezi pentru
30 de coroane in total costurile se insumau la 27 de galbeni. In consecinta s-au construit alaturat drumuri pentru drumetii cu banci pentru odihna. Pe strazi, de-a lungul noilor drumuri si chiar si la sosea s-au plantat pomi. In “Arin” a fost facut un parc, a fost amenajata promenada si in mijlocul orasului facuta aleea, totodata au fost renovate cimitirul si curtea bisericii. S-au inceput si construirea conductelor de alimentare cu apa si introducerea iluminatului electric, s-a adus in discutie si infiintarea unui muzeu in bastionul tesatorilor si mutarea colibelor de rromi la marginea orasului.
Cel mai mare proiect al Asociatiei pentru infrumusetare din Codlea, l-a reprezentat amenajarea strandului de la Codlea, langa “paraiasul de aur”. Aceste lucrari au fost realizate cu un entuziasm debordant de locuitorii sasi ai Codlei. S-a sapat spatiul pentru piscina, s-au construit terase si cabine, s-au amenajat spatiul de plaja si copertinele pentru cai – astazi acestea deservesc ca si garaje. O casa de oaspeti a fost construita si s-au asamblat mese si scaune. Clase intregi de elevi se duceau pe santier dupa-masa, iar unii mesteri faceau plimbari prin padure cu ucenicii lor, pentru a da o mana de ajutor dupa terminarea serviciului. Chiar si zile intregi de munca erau sacrificate pentru binele comunitatii . Deschiderea oficiala a avut loc in anul 1904. In ziarul Zeidner Gruss (Salutul de Codlea) au aparut mai multe articole despre acesta. Un alt proiect mare nu a mai ajuns la realizare: amenajarea unui lac de inot si timp liber pe terasele joase ale padurii. Mai tarziu, in continuarea planurilor asociatiei, a fost amenajat, de catre puterea comunista, un lac (astazi lacul1), si dupa aceea inca unul (lacul 2).
Anii au trecut iar Asociatia de infrumusetare si-a incetat activitatea odata cu venirea la putere a comunistilor, cu toate acestea am dori sa mentionam numele celor care, prin pozitiile lor de varf, au facut foarte mult pentru locul lor natal. Ca prezidiu sunt numiti, in protocol: preotul Michael Turk, Dr. Gustav Branovatzky, Dr. Heinrich Ernst, Dr. Karl Salzer, Dr. Peter Tartler, padurarul Walter Horwath, padurarul Andreas Schuster, predicator – invatator Thomas Duck. Secretari au fost in aceasta perioada: notarul Paul Meedt, predicatorul Thomas Duck, notarul Johann Bloos, invatatorul Alfred Ziegler, Friedrich Weidenbacher, invatatorul Georg Gobbel. Pe post de casieri erau: Martin Roth, rectorul Georg Thiess, Georg Aescht, Peter Buhn, Siegfried Gross, Hans Zerwes.
Unele Informatii din acest raport au fost preluate din protocoalele existente sau din broschura aniversara “ 50 de ani Asociatia pentru Infrumusetare din Codlea” extrase de Thomas Duck, altele adunate din povestirile generatiei momentului.
Deoarece unele din Protocoalele anuale s-au pierdut in agitatie primului razboi mondial, suntem interesati de sugestii despre alte aparitii despre Asociatia pentru Infrumusetare din Codlea. Asteptam cu nerabdare povesti si intamplari legat de Asociatia pentru Infrumusetare.
Mii de multumiri pentru sprijin in publicarea acestei traduceri merg catre dra Miruna Ehrmann, pr. Andreas Hartig dar si catre dl. Udo Buhn.
Articol tradus din ziarul local Salutul de Codlea ( Zeidner Gruss ), scris in anul 2000 de catre dl. Volkmar Kraus.
Aici puteti savura o galerie foto cu fotografii vechi ale orasului Codlea.