Simpozionul sașilor codleni de la Bad Kissingen – Bavaria

0
3.115 vizualizari
views

Sfârșitul de săptămână dinaintea Floriilor, 31 martie – 2 aprilie, a fost unul de bun augur pentru comunitatea sașilor codleni care trăiesc în Germania și care nu au uitat de locurile natale, constituiți sub umbrela Asociației Sasilor Codleni din Germania. O scurtă și pertinentă analiză a activității asociației arată faptul că, deși o parte dintre aceștia sunt plecați din Codlea imediat după căderea blocului coumunist, în 1989, sașii codleni au păstrat o strânsă legătură cu cei rămași acasă, fiind în permanență interesați de evoluția comunității și a orașului de la poalele Măgurii. Mai mult de atât, atunci când situația o impune, asociația își oferă sprijinul marcând acțiuni importante în privința păstrării tradițiilor și obiceiurilor codlenești. Cea mai recentă contribuție fiind dotarea Muzeului Tradițiilor Codlene. Simpozionul sașilor codleni din această primăvară de la Bad Kissingen a avut ca temă cunoașterea evoluției localității Zeiden (Codlea) și a transformărilor acesteia cu titlul sugestiv? ”Uniți peste granițe. Locuitorii din trecut și prezent ai localității Codlea din Transilvania”, eveniment găzduit de Academia Heiligenhof din Bavaria și cu sprijinul financiar al Ministerului German de Interne.

Prezent în cadrul reuniunii, la invitația președintelui Asociației Sașilor Codleni, Rainer Lehni, primarul municipiului Codlea, Cătălin Muntean, a vorbit despre evoluția orașului, realizări, perspective și, de ce nu, obstacole în calea dezvoltării armonioase a așezării, discutând deschis la masa rotundă a simpozionului. Au fost prezenți de asemenea preotul Bisericii Evanghelice Codlea, Andreas Hartig, președintele Forumului German, Sandra Nicolescu, Udo Buhn – ex-președinte al Asociației Sașilor Codleni din Germania, muzicianul Klaus Dieter Untch și nu în ultimul rând consilierul local Erwin Albu.

Nu a lipsit fanfara sașilor din Germania și bucatele pregătite după specificul săsesc. În cadrul reuniunii, Cătălin Muntean a primit statutul de membru al asociației și a asigurat comunitatea sașilor de toată implicarea acestuia în calitate de șef al administrației locale codlene. Întâlnirea sașilor de la Codlea se va desfășura la începutul lunii august, în zilele de 1 și 2.

IMG_2942 (Copy) IMG_2948 (Copy) IMG_3098 (Copy) P1140673 (Copy) P1140680 (Copy)

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic