Încep lucrările de reabilitare cu fonduri europene la Biserica Evanghelică Fortificată

0
1.609 vizualizari
views

Încep lucrările de reabilitare cu fonduri europene la Biserica Evanghelică Fortificată. Parohia Evanghelică C.A. Codlea va demara proiectul de restaurare şi introducere în circuitul turistic al Ansamblului Bisericii Evanghelice Fortificate Codlea, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, în valoare totală de cca. 3,197 milioane lei, din care cca. 3,015 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Lucrările vizează repunerea în valoare a celui mai vechi şi cel mai important monument arhitectonic al municipiului Codlea, totodată una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Transilvania.

Ansamblul Fortificat de la Codlea este cel mai reprezentativ edificiu istoric dintre toate bisericile fortificate din județul Brașov, Țara Bârsei.

Scurtă prezentare

Cel mai vechi şi cel mai important monument arhitectonic al Codlei este actuala Biserică Evanghelică C.A. din centrul istoric al orşului, înconjurată de zidurile de fortificaţie şi bastioanele cetăţii medievale-Cetatea Bisericească. Două bastioane (ale ţesătorilor şi dogarilor din partea de nord), înaltul zid de apărare cu strajă şi cu majoritatea  cămărilor de provizii prezintă şi astăzi forma iniţială; alte părţi ale cetăţii bisericeşti, de-a lungul secolelor, au suferit transformări sau au fost demolate şi înlocuite cu alte edificii, mai adecvate cerinţelor timpurilor.

Biserica. Construită probabil în cea de-a doua jumătate a sec. al XIII-lea, purta hramul Sf.  Gheorghe sau Sf. Mihai. Se pare că iniţial a fost protejată de metereze cu palisade până la a doua mare invazie turcească în Ţara Bârsei în 1432, când a fost construită cetatea în jurul Bisericii.

Lucrările vizează atât partea de restaurare exterioară a turnului cu ceas, edificul clădirii bisericii, cât și elementele de interior, ne spune Johannes Bertleff, arhitect

Comunitatea așteaptă acest proiect de foarte mulți ani, iar sașii au depus eforturi pentru a obține acești bani europeni, consideră Andreas Hartig, preot Biserica Evanghelică Fortificată. Acesta speră ca întreg ansamblul fortificat să fie la finalul celor 24 de luni de restaurare să fie pus în valoare.

Nu în ultimul rând, există și un plan de repunere în circuitul turistic a acestui edificiu, apreciază Elena Curcean, manager de proiect. Pentru managerul de proiect a fost o adevărată provocare găsirea unei firme care să se ocupe de reabilitare și de restaurare a elementelor istorice. Din 2016 se lucrează la proiect în sine și tot de atunci se fac demersuri. A fost extrem de complicat să fie obținut avizul final pentru că vorbim despre patrimoniul național.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic