În cadrul proiectului Asociației No Stress de redescoperire a cetăților fortificate din Țara Bârsei, BIKE & LIKE 2016, zeci de cicliști au pedalat și au vizitat pe rând bisericile evanghelice fortificate, ridicate de teutoni în Țara Bârsei, într-un adevărat maraton pe urmele istoriei. După ce în prima zi, sâmbătă, 25 iunie, biciliști din toată țara au ajuns la Ghimbav, Cristian, Vulcan, cu un traseu off-road până la Holbav și retur Vulcan, aceștia au avut ca sosire municipiul Codlea, unde au vizitat Muzeul Tradițiilor Codlene și au petrecut o seară de muzică în Promenada Codlei cu artiști invitați și trupa de dansuri săsești. Bucătăria a fost asigurată de Guerilla Cooking.
Am aflat că Ghimbavul este un oraș primitor, iar Cristianul se laudă cu o slănină de te lingi pe degete, la fel cum gazdele comunei Vulcan au oferit bicicliștilor kurtos și fresh cu lămâie. Zecile de bcicliști au continuat în ziua de duminică drumul până la Hălchiu și au revenit la Biserica Evanghelică Fortificată, unde voluntarii Forumului German și ai bisericii le-au oferit prânzul. Programul a continuat cu prezentarea bisericii de către preotul paroh Andreas Hartig, care a vorbit și despre personalitățile marcante ale Codlei, iar Rainer Lehni, președintele asociației sașilor codleni din Germania a vorbit despre pionierul aviației, Albert Ziegler. Momentul culminant l-a constituit prezentarea orgii paroce și interpretarea unor piese de către organistul Klaus Dieter Untch.
Revenind la partea istorică, cavalerii teutoni nu au construit doar Cetatea Neagră de sub Măgură, ci au înființat și satul Codlea, ridicat mai târziu la rang de târg. Cetatea din sat a fost construită de sași după invazia otomană din 1432 și e cea mai mare din Țara Bârsei, având un diametru de 85m și ziduri înalte de 8-10m. În timpul atacurilor, localnicii se retrăgeau cu familiile și avuțiile în cetate. Aceasta a cedat doar în 1612 în fața principelui Gabriel Bathory. Codlea a fost rând pe rând devastată de otomani (1530, 1658), de trupele imperiale (1690), de curuți (1703-1711) și de ciumă în 1660.