Euro digital va deveni obligatoriu la toate casele de marcat. Ce se va schimba pentru comercianți și consumatori
Euro digital urmează să devină o realitate concretă, cu efecte asupra modului în care se vor desfășura plățile în spațiul Uniunii Europene. Banca Centrală Europeană și instituțiile UE au accelerat procesul de implementare, iar introducerea acestui portofel digital va aduce o nouă obligație pentru comercianți. De la magazinele mici și până la rețelele comerciale extinse, toate casele de marcat vor trebui să accepte euro digital.
Conform Băncii Centrale Europene, o monedă euro digitală ar reprezenta o formă digitală de numerar, emisă de banca centrală și aflată la dispoziția tuturor persoanelor din zona euro.
Moneda euro digitală ar reprezenta un mijloc de plată electronic disponibil gratuit tuturor. Similar numerarului actual, ai putea să o folosești oriunde în zona euro, fiind sigură și privată.
În prezent, nu există nicio opțiune de plată digitală europeană care să acopere întreaga zonă euro, 13 din 20 de țări bazându-se pe sisteme internaționale de plată cu cardul. Moneda euro digitală ar reprezenta un mijloc electronic european de efectuare a plăților, accesibil și acceptat în toate țările din zona euro.
Conform informațiilor publicate de boersen-zeitung.de, termenul cel mai probabil pentru intrarea în vigoare a utilizării obligatorii a euro digital este 2029 sau 2030. Această dată depinde însă de procesul legislativ din Bruxelles, care va stabili cadrul legal necesar. Christine Lagarde, președintele BCE, a explicat că euro digital va avea același statut ca banul fizic și va fi un mijloc oficial de plată, ceea ce va transforma acceptarea sa într-o obligație pentru toți comercianții, fie ei online sau fizici.
Moneda euro digitală ar fi păstrată într-un portofel electronic configurat la banca ta sau la un intermediar public. Aceasta ți-ar permite efectuarea tuturor plăților electronice obișnuite – la magazinul tău local, online, către un prieten – folosind telefonul sau cardul, online și offline.
Etapa pregătitoare, care a început în noiembrie 2023, se axează pe continuarea preparativelor în vederea posibilei elaborări a monedei euro digitale, bazându-se pe constatările din etapa de investigare.