Anul școlar 2017-2018 a însemnat pentru Liceul Teoretic ,,Ioan Pascu” Codlea un an încărcat de activități și evenimente importante în cadrul proiectului european Erasmus+ ,,Ambassadors for Peace”, coordonat de prof. de limba engleza, Lungu Oana.
În luna octombrie 2017 a avut loc prima întâlnire de proiect din România, formată din cadre didactice din țările partenere Franța, Croația, Grecia, Finlanda și Italia. În cadrul întâlnirii, profesorii au discutat pașii de urmat în realizarea cu succes a proiectului.
Astfel, numeroase activități s-au derulat în incinta școlii și în afara ei : completare de chestionare, realizarea și selectarea siglei și logo-ului proiectului în cadrul parteneriatului, expoziții de desene. S-au realizat eseuri ce au ca temă menținerea păcii, promovarea non-violenței, înțelegerea influenței negative pe care o are Internetul asupra comportamentului uman în ceea ce privește discriminarea, rasismul, bullyingul și cyberbullyingul. S-au mai desfășurat activități de dezvoltare a încrederii de sine și recunoașterea personalităților ce au marcat istoria omenirii prin lupta lor pentru drepturile omului, precum și realizarea unui pom al dorințelor, în care elevii și-au exprimat dorințele lor cu privire la viitor.
În luna martie a.c, o echipă formată din 6 elevi și prof. Lungu Oana din Liceul Teoretic ,,Ioan Pascu” a participat în cadrul primei mobilități de formare și schimb de experiență la Școala Osnovna škola Ivana Mažuranića, din Vinkovci, Croația. Aici s-au desfășurat activități și workshopuri ce au avut în vedere perceperea pozitivă a imaginii de sine, a încrederii de sine, prezentarea unor personalități din fiecare țară parteneră ce au avut un deplin succes în ciuda dificultăților și societății potrivnice, înțelegerea impactului negativ pe care îl poate avea Internetul și rețelele de socializare asupra omului, impact ce duce adesea la rasism, discriminare și violență, precum și pregătirea unor piese de teatru pe tema păcii și pregătirea unor mâncăruri tradiționale.
Elevii au vizitat numeroase locuri ce amintesc de războiul tragic ce a dus la destrămarea Iugoslaviei și lupta între locuitorii aceleași țări (Spitalul Memorial din Vukovar, Muzeul Ovĉara și Muzeul Vuĉedol și Muzeul Vinkovci). Toate aceste activități propuse și nu în ultimul rând cunoașterea și relaționarea, și-au lăsat amprenta asupra tuturor elevilor veniți din toate țările partenere, inclusiv de la Liceul Teoretic ,,Ioan Pascu” Codlea.
Melina Olteanu (elevă în clasa a VII-a): ,, În primul rând, vreau să spun că a fost o experiență minunată pe care nu o voi uita niciodată. Această călătorie într-o țară străină mi-a adus multe cunoștințe, experiență și prieteni noi. Tot ce am învățat acolo, fiecare activitate pe care am făcut-o, bineînțeles, în engleză (limbă pe care o admir foarte mult și o vorbesc cu drag) și excursie a fost educativă și am rămas cu amintiri plăcute după această călătorie. Mă bucur nespus că am fost aleasă în urma unui concurs să particip la acest schimb de experență și aș repeta această activitate cu mare drag în orice altă țară, oraș sau chiar continent”.
Rareș Orban (elev în clasa a V-a) : ,,Când am ajuns la hotelul de unde trebuia să ne preia familia, eram emoționat. Din fericire, am stat la o familie drăguță, care mi-a oferit tot ce era mai bun. Orașul nu era prea diferit de orașele din România, însă școala din Croația a fost uimitoare. Cel mai mult mi-a plăcut tema proiectului Erasmus+: pacea. Am vorbit aproape o săptămână în engleză cu copiii și profesorii din Vinkovci. Mi-am făcut câțiva prieteni de diferite naționalități. A fost o experiență plăcută pe care aș repeta-o dacă aș mai avea ocazia.Mă bucur că am avut această șansă”.
Christine Băiașu-Folberth (elevă în clasa a VI-a): ,,Când am ajuns în Croația, am fost întâmpinată călduros de familia la care stăteam. A doua zi, am fost primiți cu brațele deschise elevii din Croația printr-un spectacol de muzică și dans în cinstea venirii noastre. A fost foarte frumos. După ce ne-au arătat școala și am făcut câteva activități, ne-am cunoscut și cu copiii din alte țări. Toți au fost foarte prietenoși. Am cunoscut orașul și am aflat povești foarte interesante despre unele monumente acolo. Profesoarele au fost foarte apropiate cu noi. A fost o experiență pe care nu o să o uit niciodată și sper să nu îi uit pe prietenii pe care mi i-am făcut acolo.”
Filip Năstase (elev in clasa a VI-a): ,,Pentru mine, plecarea în Croația în proiectul Erasmus+ a fost plăcută și interesantă. Am descoperit multe lucruri noi, mi-am dezvoltat limba engleză, am văzut cum este țara, am învățat mai mult despre aceasta, mi-am făcut prieteni noi și am văzut cum este școala de acolo. A fost o experiență cu totul și cu totul extraordinară. Dacă aș mai avea vreodată ocazia, aș mai face-o încă o dată. A fost minunat. Mie mi-a plăcut foarte mult!”