Dumnezeu a fredonat pe muzică autentic românească la prima ediție a Festivalului de Tradiții Populare „Vatra Satului”

0
1.495 vizualizari
views

La Teliu, Dumnezeu a fredonat pe muzică autentic românească, ținând ritmul cu bătaia piciorului, iar chipul i-a zâmbit privindu-i pe cei peste 1000 de copii veniți la Festivalul Vatra Satului. Doar așa mi l-am putut imagina pe Creator în cele două zile de sărbătoare. Și dacă cea de a doua zi a fost în Duminica Tuturor Sfinților, pesemne că acești copii minunați au sfințit locul prin cânt, dans și joc!

Sute de copii și tineri au participat în perioada 6-7 iunie la prima ediţie a Festivalului-concurs de tradiţii populare „Vatra Satului“ din comuna Teliu. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia social-culturală „Suflet Transilvan“, condusă de preotul paroh de la Teliu-Vale, părintele Costin Butnar.

Manifestarea și-a propus să adune şi să promoveze tinerele talente folclorice din zona Braşovului, pentru a încuraja noile generaţii să păstreze pe mai departe tradiţiile şi obiceiurile româneşti. Iniţiativa părintelui Costin Butnar, directorul festivalului, se bucură de sprijinul Primăriei comunei Teliu, al Serviciului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, al Protopopiatului Săcele, al Parohiei Teliu-Vale, al Centrul Cultural „Reduta“ şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov. „Ne-am străduit să îi strângem împreună pe toţi iubitorii de suflet românesc din zona noastră, pentru că am constatat de multe ori cu surprindere că nu ne cunoaştem între noi. Va fi un eveniment major pentru judeţul Braşov, poate chiar cel mai mare, pentru că vor fi prezente în concurs majoritatea ansamblurilor folclorice din zonă, precum şi interpreţi vocali şi instrumentali, tineri meşteşugari şi interpreţi de pricesne. Aşteptăm în jur de 1000 de concurenţi. Fiind la prima ediţie, ne dorim ca acest festival să devină un reper pentru iubitorii de tradiţii din judeţul Braşov şi, de ce nu, din ţară“, spunea părintele Costin Butnar înainte de începerea festivalului.  Și așa a și fost!

Concurenţii au fost evaluaţi de un juriu de specialitate prezidat de maestrul coregraf Marin Barbu, care se va implica în promovarea tinerilor la nivel naţional. Din juriu au făcut parte maestrul coregraf Ioan Pumnea, maestrul coregraf Gheorghe Tănase, interpretul Aurelian Suciu şi instrumentistul Alexandru Gecse.

Au participat la concurs elevi de la şcoli şi licee la două categorii de vârstă, de până la 14 ani, respectiv peste 14 ani. Concursul s-a desfăşurat pe secţiunile: ansambluri folclorice, interpretare vocală, meşteşuguri populare, şi pricesne.

Au participat la prima ediţie a festivalului, Ansamblul „Muguraşii Râşnovului“, Ansamblul „Românaşul“ din Prejmer, Ansamblul de la Şcoala Gimnazială din Prejmer, Ansamblul „Mugurelul Junior“ din Râşnov, Ansamblul „Crăişorii Pietrei Craiului“ din Zărneşti, Ansamblul de dansuri populare din Bod, Ansamblul „Crai Nou“ din Braşov, Grupul de fete al Parohiei Teliu-Vale, Ansamblul „Junii Becleanului“, Ansamblul de dansuri din Copăcel, Ansamblul „Făgăraşul“, Ansamblul Folcloric Măgura din Codlea, Ansamblul Folcloric Șipot Ardelean Brașov, Ansamblul Folcloric Șinca Nouă,  Ansamblul Junii Cristianului, Ansamblul Folcloric al Asociației Clutural Artistice ASTRA Săcele, Ansamblul Sebeș, Ansamblul Mugurii Feldioarei, precum şi interpreţii: Radu Nicolae Adam, Mara Otvoș, Maria Istrate, Mădălina Benga, George Neacșu, Maria Silas, Alexandru Cârciumaru, Gabriel Dragu, Denisa Adam, Adelina Hosu, Mihaela Duțu, Elena Laura Mironescu, Rareș Andrei Șerban, Mara Mădălina Otvoș, Andra Mitroiu, Elena Istrate, Nicoleta Mândrilă, Ionuț Luca, Andreea Radu, Lorena Ioana Adam, Andreea Sava, Paula Elena Rusu, Gheorghe Lazăr, Andreea Neacșu, Adina Dăscălescu și Alexandru Duma, Raul Alin Man, Lidia Iuga, Petre Luca, Luminița Ioana Vlaicu. De asemenea, tinerii și-au etalat talentele meşteşugăreşti şi dragostea faţă de Biserica străbună prin participarea la Sfânta Liturghie şi recitalurile de pricesne. Festivalul s-a încheiat cu un recital susţinut de Aurelian Suciu şi cu festivitatea de premiere a copiilor și tinerilor.

Pozele au fost adăugate pe pagina de facebook. Prima zi CLICK AICI; a doua zi CLICK AICI

Un aspect deosebit de important!
Asociaţia Social-Culturală „Suflet Transilvan“, în colaborare cu primăria comunei Teliu şi cu Parohia Ortodoxă Teliu-Vale, va organiza, în perioada 7-12 iulie ediţia a VI-a a „Taberei pentru tineri: lemn-lut-piele“. Proiectul are ca scop repunerea în prim plan a obiceiurilor tradiţionale româneşti, în strânsă legătură cu tradiţiile ortodoxe dintr-o zonă multiculturală, şi are ca scop organizarea unei tabere de creaţie adresată tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 35 ani, în special din mediul rural. Tabăra se va desfăşura în localitatea Teliu, judeţul Braşov, şi va cuprinde ateliere, excursii, jocuri, spectacole de muzică şi dans. Participanţii îşi vor însuşi la sfârşitul activităţilor tehnicile meşteşugăreşti specifice şi vor dobândi abilitatea de a realiza obiecte tradiţionale. Tabăra se va încheia cu o expoziţie a obiectelor realizate de tineri. La finalul taberei se vor acorda premii celor mai activi dintre participanţi, conform celor precizate de parohul din Teliu Vale, Costin Butnar, preşedintele Asociaţiei Social-Culturale Suflet Transilvan.
DSC_0636 (Copy) DSC_0669 (Copy) DSC_0691 (Copy) DSC_0710 (Copy)
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic