Consumatorul roman de Internet

6
1.467 vizualizari
views

Cum arata profilul utilizatorilor de Internet din Romania, grupati pe categorii de varsta, acces la tehnologie si comportament online? Doru Panaitescu, consultant si trainer in marketing si publicitate online, a realizat portretele a trei categorii de varsta diferite: cea de 45, cea de 30 si cea de 15 ani (Sursa: prezentarea sustinuta la editia a doua a Conferintei „Marketing in Direct”, 8 Septembrie 2010).

  • Utilizatorul de 45 de ani, nascut in 1965, face parte din generatia Dallas si totodata generatia Decretel (generatia de sacrificiu). Si-a petrecut adolescenta cu un televizor alb-negru, pickup, magnetofon, telefon cu disc, iar primul contact cu Internetul l-a avut la 30-35 de ani. Pentru el, Internetul si media sociale pot fi un mister. Astazi foloseste Google doar cand nu are de ales, are sub 200 de contacte in telefon, este inregistrat pe LinkedIn, utilizeaza Facebook si Twitter doar accidental, are retea wireless la birou.
  • Utilizatorul de 30 de ani, nascut in 1980, membru al generatiei MTV, si-a petrecut adolescenta cu un televizor color, un casetofon, walkman si un telefon cu taste, iar primul sau contact cu Internetul a fost la 15-20 de ani. Internetul este un mediu de lucru uzual pentru acest tip de utlizator. Astazi foloseste Google ca pe Biblie, are intre 200 si 600 de contacte in telefon, are conturi active pe Facebook, Twitter, Linkedin, You Tube, chiar si Hi5 si retea wireless oriunde: la birou, acasa, in oras.
  • Utilizatorul de 15 ani, nascut in 1995, membru al generatiei Ipod si Google, s-a nascut intr-o familie dotata cu televizor cu 100 de canale si are Playstation, PC, CD, DVD, email to fax, telefon mobil. Primul contact cu Internetul a fost la varsta de 5-10 ani, iar astazi Internetul este pentru el „un fel de electricitate” (Doru Panaitescu). Nu prea face diferenta intre Google si browser, are 1000 de contacte cumulate in telefon si in retelele sociale, dar nu le cunoaste „in persoana”. Are conturi pe Yahoo, Facebook, Twitter, Linkedin, Hi5, YouTube si cauta wireless oriunde.

In construirea mesajelor si a strategiilor de comunicare, marketerii trebuie asadar sa actioneze diferit asupra celor trei generatii – este recomandarea lui Doru Panaitescu catre consultantii in comunicare si strategii media. In plus, trebuie sa anticipeze reactiile adverse sau raspunsul slab, prezentandu-le in avans managementului/clientului, sa integreze cu alte canale digitale, sa implice vanzarile in partea de mentenanta, sa obtina delegarea managementului pentru raspuns rapid, sa foloseasca integrat resursele de „social media” si sa exploateze potentialul viral.
Mi-am permis a prelua aceste idei pentru ca mi-au parut extrem de interesante, iar modul in care a fost abordata situatia este intr-adevar unul ce denota competenta, informare!

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

6 COMENTARII

  1. […] Consumatorul roman de Internet Wed Dec 29, 2010 23:18 pm Cum arata profilul utilizatorilor de Internet din Romania, grupati pe categorii de varsta, acces la tehnologie si comportament online? Doru Panaitescu, consultant si trainer in marketing si publicitate online, a realizat portretele a trei categorii de varsta diferite: cea de 45, cea de 30 si cea de 15 ani (Sursa: prezentarea sustinuta la editia a […] […]

  2. Fericitule! 🙂 Paris tata, daca nu ma regasesc in niciuna din cele 3 categorii, ce ma fac? E ceva suspect in studiul asta. 🙂

    • „….Internetul este un mediu de lucru uzual pentru acest tip de utlizator. Astazi foloseste Google ca pe Biblie, are intre 200 si 600 de contacte in telefon, are conturi active pe Facebook, Twitter, Linkedin, You Tube, chiar si Hi5….” te-am gasit eu 😉

  3. nici eu nu ma regasesc…..au sarit o etapa….a noastra merge din cinci in cinci nu din zece in zece……:)))))

Comments are closed.