Complexul Sportiv Maial și alte investiții pe înțelesul tuturor

2
1.504 vizualizari
views
Proiect Baza Sportiva Maial

Este știut faptul că Primăria Municipiului Codlea a făcut demersurile în vederea realizării unui complex sportiv în zona maialului codlean, proiect în valoare de aproximativ 19,6 mil. lei, însă puține persoane știu că această investiție nu se rezumă doar la un bazin de înot.

Proiectul a cărui studiu de oportunitate a scos în evidență necesitatea investiției pentru locuitorii orașului, atât din punct de vedere al creșterii potențialului economic, turistic,  cât și a utilității acestuia pentru codleni, prevede:

  1. Bazin înot (acoperit)
  2. Teren tenis în aer liber (iarna devine patinoar)
  3. Sală multifuncțională (volei, baschet, handbal)
  4. Spațiu de joacă pentru copii
  5. Pistă skateboard și biciclete

Toate acestea cu alei și căi de acces, parcări, conform proiectului urbanistic zonal, cu păstrarea aspectului arhitectonic. Pentru realizarea complexului, municipalitatea va contracta un credit, astfel încât locuitorii să poată beneficia într-un timp relativ scurt de facilitățile acestuia, în condițiile în care bugetul Codlei este limitat, iar prioritățile înseamnă în primul rând infrastructură și apoi agrement. Acest lucru nu l-a împiedicat pe primarul Cătălin Muntean să se gândească mai mult la dezvoltare. Dacă ar fi să comparăm, bugetul de investiții a fost de 8-10% din totalul venituri în anul 2013, spre deosebire de anul 2014 când bugetul de investiții este de  20% și conform proiectelor de investiții viitoare pentru care administrația locală este în discutii, acest buget va însemna 30 %, cheltuielile fixe rămânând aceleași.

Explicăm aceste lucruri în ideea că sunt date care nu se văd din stradă și care nu sunt percepute în mod direct de cetățean. Acesta observă străzi în lucru, utilaje, șanțuri și noroi. Într-un cuvânt disconfort. Cu toate acestea, procesul amplu de transformare prin care trece orașul Codlea este vizibil și de durată, iar pentru a câștiga timp în primul rând, se fac demersuri pe mai multe planuri de investiții cum ar fi reabilitare apă-canal, rețelistică (cabluri curent, telefon), gaz metan, finalizate cu asfaltarea fiecărei străzi (a se vedea M. Viteazu, Plutelor, Libertății, Secerii, Crinului), ultima fiind la primul asfalt din istoria acesteia).  Strada Mihai Viteazu va avea și trotuarele puse la punct în această vară 2014.

Am remarcat faptul că o parte dintre cetățeni, ce-i drept, puțini la număr, reclamă oportunitatea investiției complex sportiv, pe considerentul că prioritare sunt drumurile și asfaltările și că investiția ar trebui demarată anul viitor, poate peste doi ani. Ideea este că, la acest moment, va fi contractat împrumutul, urmând ca proiectul să fie pus pe SEAP, iar firma care va câștiga licitația să se apuce de treabă. Toate aceste etape sunt de durată, iar lucrările vor începe cel mai devreme în 2015. Este acel 2015 în care compania APA are termen de finalizare a lucrărilor de investiții din Codlea (înlocuire conducte apă, montare apometre, etc.). Moment în care va fi dat în folosință și bazinul de colectare de pe Mărul Dulce.  Inevitabil, Codlea va arăta ca un șantier până în 2015, iar Compania APA Brașov va săpa neîntrerupt. Dacă nu o va face, riscă să piardă fondurile europene alocate pe proiectul de reabilitare zonă metropolitană ca principal furnizor al apei potabile. Așadar, în momentul în care vom avea asfalt pe toate străzile din oraș, va fi gata și compexul sportiv maial. Raționamentul este simplu și eficient, iar toate aceste lucrări presupun sacrificii, dar și o gândire complexă.

Proiectul noului sediu al Asistenței Sociale

Sediul Asistenței Sociale din Codlea funcționează la acest moment în imobilul în care își desfășoară activitatea și Poliția Locală, condițiile de la parterul blocului respectiv fiind improprii. Pe locul vechii centrale termice din cartierul Hiroshima, lângă fosta uzină Colorom, va fi ridicată o nouă construție care va deservi Serviciul de Asistență Socială din cadrul Primăriei Codlea. Firma care a contractat lucrarea a demolat vechea centrală termică și a demarat noua construcție.

Constructorul Sc Vianco Siglo SRL din Sibiu are termen 24 de luni pentru executarea lucrării conform autorizației emisă de către U.A.T. Municipiul Codlea.

Vestiare pentru echipa de fotbal CSM Codlea

Este pentru prima dată după foarte mulți ani când se încearcă și se și reușește ridicarea standardelor echipei de fotbal CSM Codlea, în acest sens făcându-se o serioasă investiție atât în promovarea echipei cât și în condițiile oferite jucătorilor. Cel mai important proiect este cel al realizării vestiarelor, condiție obligatorie pe care echipa de fotbal trebuie să o îndeplinească pentru liga a IV-a.

Construcția Adăpost pentru câini

Cel mai important proiect pare să fie realizarea adăpostului pentru câini, demarat la finele lunii mai, proiect care are ca scop protejarea câinilor fără stăpân și a animalelor abandonate sau abuzate, adăpostul asigurând hrana și îngrijire acestora, dar și servicii medicale veterinare. În cadrul acestui proiect și-au dat mâna 10 localități din județul Brașov, primarul Cătălin Muntean fiind optimist în ce privește finalizarea adăpostului în următoarele 3 luni.

După ce va fi dat în folosință, câinii vagabonzi vor fi ridicați de pe străzile Codlei.

Toate aceste proiecte sunt atât de necesare urbei noastre și fac parte dintr-un plan de măsuri pe termen mediu și lung, pentru îmbunătățirea condițiilor de viață în actualul context de dezvoltare economică a zonei metropolitane Brașov. Trebuie să fim pregătiți pentru schimbările care vor avea loc, iar acest lucru, chiar dacă presupune acceptarea unor sacrificii din partea cetățenilor Codlei, va aduce beneficii în timp. Vom fi unul dintre orașele importante, la o distanță de 8 km de aeroportul de la Ghimbav. Trebuie să arătăm dezvoltatorilor că municipiul nostru oferă un mediu propice oricărei investiții, iar turiștilor că știm să punem în valoare trecutul istoric al zonei,  că știm să ne promovăm din punct de vedere socio-cultural, având atuuri de care trebuie să profităm.

Vezi Reabilitare Centru Istoric Codlea

 

 

Proiect Baza Sportiva Maial
Proiect Baza Sportiva Maial

Click pe imagine pentru mărire

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

2 COMENTARII

  1. A vazut Crinului asfalt… nu se putea asfalta si trotuarul? la fel si pe Aurel Vlaicu, putin mai jos

Comments are closed.