Codlea în Evul Mediu – Cetatea Neagră – Cronologie (Țara Bârsei și Codlea)

2
1.699 vizualizari
views

cetatea-neagra-carpatiorg

În 1198 a fost înființat oficial Ordinul Cavalerilor Teutoni în Țara Sfântă, în complicate circumstanțe politice și relogioase.

1198-1291 – Cavalerii Teutoni au sediul principal în Țara Sfântă , la Akko (astăzi Acra). După cucerirea Acrăi de către musulmani în 1291, Ordinul se mută după un scurt intermezzo în Italia, pe teritoriul comanderiei din Prusia  – istorie universală

 

Începând cu 1211, Andrei al II-lea îi cheamă pe Cavalerii Teutoni în ȚaraBârsei pentru a apăra regatul de invaziile cumanilor păgâni și pentru a extinde granițele acestuia. În perioada 1211-1225, o comanderie (detașament) a Cavalerilor Teutoni, cel mai probabil sub autoritatea magistrului tezaurar al Ordinului, Teodoricus, se așează în Țara Bârsei, unde încep procesul de colonizare. De asemenea, organizează apărarea și extind granițele regatului Ungariei dincolo de Carpați. În anul 1225, comanderia Cavalerilor Teutoni din Țara Bârsei, subordonată direct papei de la Roma și devenită prea puternică și amenințătoare pentru regalitatea maghiară, este alungată. Aceasta se mută în Prusia, unde a fost chemată de cneazul Mazoviei, Conrad. După 1225 și până aproape de 1240, Țara Bărsei este trecută sub autoritatea unui comite regal, de regulă comitele secuiesc. Acesta era cel mai apropiat – din punct de vedere geografic – reprezentant al regelui și exercită autoritatea politică și mai ales militară în zonă. Odată cu trecerea Țării Bârsei sub autoritatea comitelui, aceasta devine comitat.

În 1240 sunt atestate 4 din cele 5 așezări întemeiate de Cavalerii Teutoni: Feldioara, Sânpetru, Hărman și Prejmer. Codlea nu este atestată și nici Cetatea Neagră, fapt ce constituie un indiciu că au fost întemeiate ulterior și că întemeierea lor nu poate fi pusă în legătură cu stăpânirea Cavalerilor Teutoni în Țara Bârsei.

În 1241 are loc invazia mongolă. Ungaria și Transilvania sunt practic devastate de călăreții stepelor. După 1241 și până prin 1285, pe o durată de mai bine de 40 de ani, regele hotărăște construirea unei centuri de fortificații pe granița de răsărit a Regatului în vederea organizării eficiente a apărării împotriva mongolilor. Fără a avea dovezi documentare sigure, se bănuiește ca Cetatea Neagră de pe Măgura Codlei este unul dintre castrele regale construite în estul regatului (a Transilvaniei) împotriva altor invazii.

 

Cine și când s-a refugiat în Cetatea Neagră,va urma…

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

2 COMENTARII

  1. Pai, tu zici ca „În 1241 are loc invazia mongolă. Ungaria și Transilvania sunt practic devastate de călăreții stepelor.”. De unde atata „practic”? Exista dovezi pro aceste actiuni? De ce nu le postezi? Asa vorbesc si aia de la NASA, bagand la inaintare presupuneri :)) He-he, dovada, unde-i dovada? Vorba Lenutei din capu’ satului.
    P.S. Daca imi mai banezi comentariile, facute strict la subiect si potential probate, o sa-ti tai si eu craca 😉 Ovi, ramai obiectiv, chiar daca obiectivismul este ceva aproape SF in ziua de azi 🙂

    • Am sa iti raspund de la coada la cap. Iti voi cenzura comentariile ori de cate ori aceastea sunt atacuri directe la persoana, valabil pentru toti cei care cred ca expun un punct de vedere, insa nu fac decat sa denigreze printr-un limbaj neadecvat.
      Referitor la Cronologie, am sa revin cu sursa, iar aceste dovezi exista, sunt atestate documentar. Eu sunt bulversat de lipsa unei atestari a Cetatii Negre pana la plecarea Cavalerilor Teutoni. Sa fie opera regatului, in acei 40 de ani? Daca da, de ce aflam abia acum? Spun asta pentru ca tot ce tine de cunostintele acumulate pana acum, Cetatea Neagra este legata de teutoni.

Comments are closed.