Codlea, capitala poeziei pentru o zi

5
4.318 vizualizari
views

În căutarea armoniilor perfecte, 27 de autori din întreaga țară s-au încumetat să realizeze împreună antologia Insomnii Mătăsoase. În ziua de 6 aprilie 2012, Asociația pentru Înfrumusețarea Codlei a invitat oaspeți de seamă la Restaurantul Cetate Codlea, cu prilejul lansării primei cărți a grupului literar Insomnii Mătăsoase.

Cu emoție, cu dragoste, cu respect, semnatarii textelor din Antologie s-au întâlnit pentru prima oară. Lucrările maestrului ceramist Marius Diaconu, tablourile micului artist Andrei Pacea și creațiile  Alinei Rădulescu au completat decorul desfășurării evenimentului.

Ideea înființării grupului Insomnii Mătăsoase aparține  Ștefaniei Grig. În paginile cărții ni se dezvăluie finețea și acuratețea ideilor domniei sale, așternute cu talent scriitoricesc ce impune o reverență.

Membru al Uniunii Scriitorilor, profesorul Petre Anghel, ne-a onorat scriind alături de noi, dar mai ales prin prezența domniei sale la lansare.

Tehnoredactarea volumului, coperta și prefața antologiei au fost semnate cu sensibilitate de Dan Sîrbu, căruia îi mulțumim pentru răbdarea și munca enormă depusă pentru realizarea acestui proiect care ne-a încântat sufletele.

Andrei Pacea semnează grafica Insomniilor Mătăsoase, la numai 11 ani, demonstrându-ne tuturor că talentul nu are limite de vârstă.

Autorii antologiei sunt  Anghel Petre,  Aldea Mihaela, Anne Marie Bejliu, Robert Cadar, Floarea Cărbune, Gia Ionaşu, Magdalena Chejnoiu-Ciobanu, Nicolae Cornescian, Vera Crăciun, Teodora Dragu, Lucian Dumbravă, Ion S. Augustin, Minerva Dori Lederer, Carmen Ştefania Luca, Irina Nedelciu, Corina Nica, George Nica, Ştefan Valentin Oană, Patricia Lidia,Violetta Petre, Jeni Preda, Romeo Ioan Pripis, Radu Adrian Gelu, Ovidiu Stan, Ştefania Grigoraşcu, Traian Calistru, Vali Zăvoianu. Menționez că cinci dintre autori sunt din municipiul Codlea.

Veniți din toate colțurile țării, poeții s-au bucurat de o primire călduroasă la Restaurantul Cetate Codlea, așa că mulțumim pe această cale doamnei Andreea Neculaie și tuturor celor ce au acceptat invitația de a participa la eveniment.

Premieră literară – Lansare ,,Insomnii mătăsoase”

Material realizat de TVS Brasov

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

5 COMENTARII

 1. Onoarea de a organiza acest proiect prin Asociaţia Pentru Înfrumuseţarea Codlei aici, la Codlea, este pe cât de firească, pe atât de emoţionantă, dat fiind faptul că la realizarea acestuia au contribuit cele mai frumoase suflete ale grupului ,,Insomnii mătăsoase”. Mi-ar fi uşor să mă perind prin gândul fiecarui om de bine care a simţit că merită să zidim împreună o piatră la temelia culturalităţii, să pot spune: Priviţi-i cum şi-au dat mâna peste România poeţi din toate colţurile ţării la poalele Măgurii Codlei.

  Însă nu la fel de uşor îmi este să le mulţumesc conştient fiind că fără contribuţia fiecarui om în parte începând cu primul vers şi terminând cu partea de organizare şi de susţinere de care ne-am bucurat din partea prietenilor noştri, acestei antologii de poezie şi proză scurtă nu i s-ar fi atribuit valoarea pe care o are de drept, o premieră literară.
  Mă-nclin în faţa prietenilor mei.

  Ovidiu Stan ,
  Preşedinte
  Asociaţia Pentru Înfrumuseţarea Codlei

 2. Este lăudabil tot ! Este extraordinar acest proiect ! Este nemaipomenit că sunteţi mai sus decât ce-nseamnă „griji, nevoi, necazuri, rele” !
  Felicitări echipei, felicitări Ovidiu şi perseveraţi în ceea ce faceţi pentru că e frumos şi omenesc.

 3. […] În căutarea armoniilor perfecte, 27 de autori din întreaga țară s-au încumetat să realizeze împreună antologia „Insomnii Mătăsoase“. În weekend, Asociația pentru Înfrumusețarea Codlei a organizat lansarea primei cărți a grupului literar „Insomnii Mătăsoase“ la Restaurantul Cetate Codlea, a anunțat codlea-info.ro. […]

 4. Acum două seri, Gabi Solomoneanu (mulţumesc, Gabi!) m-a rugat să merg la o lansare de carte, chiar aici, în Codlea. „Ok, încerc să ajung la timp”. Nedumerit că, în timp ce răsfoiesc reviste cu pretenţii, habar n-am de ce se întâmplă în curtea mea. Mai mult, au început să-mi fredoneze în minte întrebările sâcâitoare, ca urmele de copite, plus cutia de griji anapoda larg deschisă. Deasupra lor, obsedanta întrebare: cine Dumnezeu se cutremură să înghesuie orăşelul ăsta de Liga a III-a pe harta poeziei? Aşadar, m-am înarmat cu scepticism, răbdare şi un buzunar plin cu dezamăgire, din care aş fi fumat pe îndelete. În plus, n-am uitat (recunosc), să-mi iau şi o gură arogantă de aer tare, din înălţimea la care s-au avântat cândva (numai) Sufrageriştii… 🙂
  Am găsit un cerc al poeţilor apăruţi. Din neantul Facebook-ului, regăsiţi în lumina pasiunii pentru poezie, adunaţi din colţuri de lume într-un loc comun şi deloc neutru, care să-i cuprindă şi merite pe toţi. Oameni care, înainte să descopere cât de arătoşi sau urâţi sunt în realitate, au îndrăznit să facă orgiastică risipă de frumuseţe din plinul lor. Sufletele bântuite de talent şi insomnii au reuşit, în primul rând, să demoleze unul dintre uriaşele mituri ce tatuează reţele virtuale, devenind prieteni. Iubindu-se, până mai ieri „străinii” intangibili de pe net. O mână de doruri, încă sub şocul unei nebunii frumoase duse până la capăt…
  Acasă, mi-am depus, încet, dezamăgirile pe etajeră, pentru altădată. Iar azi noapte, i-am despachetat, pe rând, pe fiecare. Nu-mi permit să vă spun despre gustul lor, o să-l simţiţi şi voi, cu siguranţă, cândva. Voi adăuga doar mesajul transmis de o „absentă” tovarăşilor ei de insomnii, trudă, fericire. Şi care spune, mai mult decât o poate face oricine, despre adevărata reuşită a lor…

  „Vă iubesc fiindcă existați dincolo de monitor și dincolo de cuvinte. Sunteți vii, adevărați și frumoși, ca prima noapte a lumii, când Adam gonea cu poezia spre destine în sărbătoare.
  Vă iubesc fiindcă sunteți în fiecare zi o strofa de DUMINICĂ , și nopțile vă transformați în felinare cu ochii înspre răsărituri de poveste.
  Vă iubesc pentru tinerețea fără bătrânețe a poeziei inimilor voastre, loc binecuvântat unde-mi pot rătăci visul din noapte, spre a-l găsi în zori frumos ca o poveste de dragoste.
  Vă iubesc fiindcă am învățat geometria cuvintelor voastre, răsărituri cu miros de plopi pe unde se plimbă întotdeauna câte un poet cu adevărul în peniță!
  Vă iubesc pentru curajul de a iubi și rosti numele vieții,în răscoliri şi întâmplări de viaţă.
  Vă iubesc fiindcă nu credeți în asfințit și sub pleoapă de insomnie ascundeți bucuria ce așteaptă să explodeze în cuvinte cu varfu-n adevar.
  Vă iubesc fiindcă sunteți anotimpul făgăduit la naștere, anotimp ce-și scrie singur poveștile hărăzite nemuririi.
  Vă iubesc pentru patima căutării din șlefuiri de cuvinte, înțelegând că lumea se împarte fundamental în scriitori și cititori!
  Vă iubesc pentru Decalogul din vârful degetelor de catifea, scris cu izvoarele vieții din voi!
  VĂ IUBESC PENTRU SIMPLUL MOTIV CĂ EXISTAȚI !”

Comments are closed.