Cazul impresionant al unui bărbat din Codlea

1
1.324 vizualizari
views

Cazul impresionant al unui bărbat din Codlea. Acesta merge pe jos zilnic 14 kilometri, fie ploaie sau vânt, fie ger sau caniculă, pentru cel mult 30 lei amărâți. Uneori pentru nimic! Cum este posibil și ce face acesta mai exact?

Într-o țară aflată în continuă tranziție, în care individul speculează cele mai ingenioase modalități de a-și face traiul cât mai ușor, indiferent că vorbim de marii țepari ai României sau paraziții ce stau la umbra ajutorului social pentru a da cu bidineaua pe câțiva copaci, un bărbat din Codlea a ales să își câștige pâinea cea de toate zilele din muncă cinstită.

La prima vedere fiecare dintre noi s-ar simți lezat și îndreptățit să spună că fiecare la rândul său își câștigă pâinea cinstit. Și mulți, poate cei mai mulți chiar o fac în funcție de șansa oferită de viață. Dar cazul pe care vi-l prezentăm nu are legătură cu vreo „autoservire pentru oameni cinstiți” la care să se înghesuie presa amatoare de senzațional. Omul nostru nu este abil și nici nu are veleități de atoateștiutor.  Nici nu cerșește milă și nici măcar nu inspiră pentru că nu are cui. Pe omul nostru nu îl vede nimeni de mai bine de 3 ani cu toate că zeci sau sute de concitadini îl văd zilnic trecând la pas pe șoseaua dintre Codlea și Ghimbav. De astă iarnă am vrut să-l întrebăm ce face, dar prinși parcă de graba și grijile cotidiene am tot amânat. Astăzi am tras hotărâți pe dreapta.

Aurel – Ilie, omul din Codlea pe care nu l-am observat nici vara și nici iarna, are 40 de ani și străbate în fiecare zi distanța Codlea – Ghimbav și retur, un total de 14 kilometri pentru a aduna fier vechi de la casele oamenilor din Ghimbav. Uneori îi mai ajută. La întoarcere trage  de căruț până la SILNEF, unde vinde fierul strâns pentru o sumă derizorie de 30-40 lei, dar suficientă să îi asigure traiul zilnic.

Nu mai are familie, ne povestește Aurel – Ilie. A avut. Mai are o fată de douăzeci de ani, dar acum e singur și în afară de duminică face drumul acesta zi de zi. Ce să facă? Să dea în cap? Să fure? Unde să lucreze dacă nu are școală? Ne-a întrebat pentru ce vrem să-i facem poze și când i-am explicat, ne-a întrebat dacă lui îi folosește la ceva. I-am dat 10 lei, toți banii din buzunar pentru că a fost drăguț cu noi. De când tot face drumul, a schimbat 10 cărucioare și pe acesta din urmă încă nu l-a plătit.

De ce de la Ghimbav și nu din Codlea? Pentru că țiganii din Codlea au ras tot. Nici în pâmânt nu mai dai de fier dacă îl cauți, zice Aurel – Ilie. Unii mai fură de la SILNEF noaptea, dar eu nu vreau să am probleme cu poliția. Eu vreau să fiu curat, continuă omul nostru, cu rugămintea să nu filmăm tot ce zice.

L-am lăsat să își continue drumul, se grăbea. O nouă zi cu un drum de 14 kilometri pentru 30 lei amărâți.

VIDEO – Caz impresionant la Codlea

 

DSC_0005 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

Comments are closed.