Caz cutremurător la Braşov, un tânăr a murit de malarie

0
1.379 vizualizari
views

malaria ucide la brasov

Încă o dovadă în plus că sistemul medical românesc este nu doar depăşit, dar şi lasă de dorit prin prisma unor oameni care prin natura meseriei salvează vieţi. Cazuistica a demonstrat faptul că, acolo unde intervine rutina, parte din cadrele medicale îţi prescriu ceva „de cap”, începând cu aspirină, paracetamol, algocalmin, şi terminând cu un ceai călduţ, infuzie. Cine, unde a greşit, cui i se reprosează tratarea cu superficialitate a cazului şi cine este vinovat?

Cazul tânărului care a murit de malarie la Braşov a fost îndeaproape urmărit de colegii de la newsbv.ro

„Primul lucru pe care l-am spus a fost că s-a întors din Nigeria, că nu şi-a făcut tratamentul preventiv pentru malarie şi că e pişcat de ţânţari. Joseph i-a arătat picioarele cu pişcăturile de ţânţari, erau destul de inflamate. Fiul meu le-a spus că are malarie şi poate ar fi fost în viaţă, dacă am fi fost ascultaţi şi dacă eram îndrumaţi corespunzător, din timp”, susţine Emilia Okunowo, mama lui Joseph. „S-a întors în România cu avionul, iar autorităţile medicale din aeroport i-au permis să vină în Braşov. Aici, s-a simţit rău. A stat acasă însă şi s-a prezentat la Spitalul de boli infecţioase, abia după 8 zile. N-a spus din primul moment că nu a luat medicamente aşa cum spun specialiştii, cu 7 zile înainte de a pleca în Nigeria, dar şi pe timpul şederii. Este posibil să se fi îmbolnăvit încă din Nigeria (??? – păi unde să se fi îmbolnăvit, acasă? A venit cu țânțarii în borcan? – n.r.)“, afirmă managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Felicia Constandiş. Apoi, ce nu a spus managerul unității sanitare, este faptul că testul „picătura groasă“, cel care depistează rapid malaria, nu a putut fi făcut pe motiv că spitalul din Braşov nu are aparatura necesară, test făcut ulterior la București și care, în zece minute, a confirmat malaria….

Dr. Gabriel Stanciu, șeful Direcţiei de Sănătate a Consiliului Judeţean Braşov, spune că s-au respectat toate procedurile medicale, dar a recunoscut că spitalul braşovean nu are posibilitatea de a face testul „picătura groasă”, cel care depistează rapid malaria, cum nu are nici pentru alte boli tropicale, dar nu consideră că există culpă medicală în acest caz. Păi dacă un medic specialist ia în cauză posibilitatea malariei, având în vedere probabilitatea foarte mare să fie real acest diagnostic, fiindcă venea din Nigeria, de ce nu a fost trimis direct la București, unde se putea face această analiză? Iar acest lucru s-a făcut doar după ce tânărul a fost în ultima fază?

Preşedintele Colegiului Medicilor Braşov, Gabriel Moraru, a declarat miercuri că instituţia pe care o conduce a început o anchetă pentru a se stabili dacă există o culpă medicală în acest caz, după ce familia tânărului a depus o plângere în acest sens.

“Familia tânărului a depus o plângere la noi vinerea trecută. Ieri (marţi – n.r), în cadrul şedinţei biroului executiv al Colegiului Medicilor, am constituit comisia de anchetă în acest caz şi urmează să solicităm documente medicale atât de la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, cât şi de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Vor fi luate declaraţii şi de la medici şi în funcţie de analiza tuturor aspectelor se va lua o decizie şi, dacă este cazul, se va sesiza comisia de disciplină”, a spus Moraru, citat de Mediafax.

Tipic românesc.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic