Care va fi soarta PROTAN SA? Dezbaterea publică a adus elemente neștiute în calcul

0
1.041 vizualizari
views

În cursul zilei de 21 aprilie a avut loc o dezbatere la care au participat reprezentanți ai autorităților, ai societății civile și cetățeni ai municipiului Codlea. Pe rând, aceștia și-au exprimat opiniile în privința redeschiderii SC PROTAN sau închiderii definitive a acestuia, cu argumente pro și contra.

Pe de o parte au existat voci care au susținut închiderea fabricii care de zeci de ani poluează olfactiv, iar de cealaltă parte au existat oameni care au susținut retehnologizarea sau relocarea într-o altă zonă.

Mircea Dragoș, președinte al Asociațiunii ASTRA, dr Nicolae Căliman, nu a fost de acord cu poluarea olfactivă a Protanului. Mai mult de atât, acesta a propus ca și soluție relocarea fabricii într-o zonă nepopulată. ,,Când începi o afacere trebuie să păstrezi regula jocului, iar cea mai importantă este respectul pe care îl acorzi cetățenilor acestui oraș, iar dvs (Protanul) nu ați demonstrat acest lucru.”

Interesant a fost punctul de vedere al dr. Vlădilă: ,,..ca și cetățean sunt deranjat de miros, dar să nu uităm că tot ce ține de creșterea animalelor, înseamnă și miros. Pe platforma de la Codlea avem două ferme de pui, avem abatoare. Tot ce îmi doresc din punct de vedere al insituției pe care o reprezint (DSVSA), este ca Protanul să poată funcționa. De ce? Am întâmpinat situații extrem de neplăcute când, cu ajutorul Protanului, am gestionat evenimente destul de importante din punct de vedere sanitar-veterinar și nu numai, pentru că episodul legat de gripa aviară putea să aibă și impact asupra sănătații umane. Și în continuare, cu toate riscurile, Protanul trebuie să funcționeze.”

Scoatem o verigă dintr-un lanț, omorâm un lanț, a concluzionat dr. Ivănuș. ,,Codlea a distrus sistematic tot ce a însemnat industrie, iar acum suntem pe cale să închidem o unitate strategică? Aveam SERE, COLOROM, IMC. S-a distrus și ce polua, dar și ce nu. Am trecut printr-un episod neplăcut în 2006 și mă surprinde că această unitate nu a rămas în grija statului. Trebuie să o păstrăm, dar să funcționeze la parametri normali, cu respectarea condițiilor de tehnologie, iar acest lucru nu se poate dovedi cu porțile închise, ci dacă funcționează.”

Detalii mai jos, în materialul filmat.

 

DSC_0009 (Copy) DSC_0014 (Copy) DSC_0016 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic