Brașov: Manifestări prilejuite de Ziua Unirii Principatelor Române

0
1.483 vizualizari
views

Marți, 24 ianuarie, în Piața Unirii din Scheii Brașovului au avut loc manifestări cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. Au fost prezente efective militare, garda de onoare, jandarmeria, iar fanfara militară a intonat Imnul României. În prezenta unui public numeros, patriot, la – 7 grade, Prefectul Brașovului, Ciprian Băncilă, a primit onorul. Au participat de asemenea Marius Dunca, Președintele PSD Brașov și Ministru al Tineretului și Sportului, Adrian Veștea, Președinte PNL Brașov și Președinte al Consiliului Județean, consilieri județeni, alte personalități ale vieții politice.

Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii. Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări Ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

VIDEO – Brașov – 24 ianuarie

Junii brașoveni au venit pentru a cinsti ziua în care s-a înfăptuit unirea.

Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (3) Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (12) Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (15) Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (16) Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (19) Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (22) Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (24) Brasov_Ziua_Unirii_Principatelor (31)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic