La Cluj a demarat un proiect pilot de digitalizare a Poliției Rutiere.
Agenții au primit tablete și imprimante mobile performante pentru a înlocui vechile metode de întocmire a proceselor verbale. Cu această ocazie, Poliția Rutieră a dat și prima „amendă digitală”.
Polițiștii rutieri din Cluj au fost dotați, prin intermediul acestui proiect pilot, cu tablete și imprimante mobile de mici dimensiune. Aceste dispozitive sunt conectate la o aplicație specială, cu ajutorul căreia este întocmit un proces verbal digital.
Practic, datele șoferului sunt notate pe tabletă, se completează abaterea săvârșită, sancțiunea și se printează procesul verbal.
Astfel, se elimină sistemul clasic de constatare a unei abateri, scris de mâna polițistului pe hârtie autocopiativă.
Odată cu implementarea acestui proiect pilot a fost dată și prima „amendă rutieră digitală„ din România.
„La Cluj, a fost aplicată prima sancțiune contravențională prin intermediul aplicației Abateri Rutiere – Mobile. „Norocosul”? Un bărbat, de 52 de ani, care a condus un vehicul fără a avea cuplată centura de siguranță”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Poliției Române.
Conducătorul auto a fost amendat cu 330 de lei pentru această abatere și a primit 2 puncte de penalizare.
Polițiștii vor putea amenda șoferii cu ajutorul dispozitivelor mobile
Proiectul pilot, care a demarat la Cluj, este unul progresiv. Aplicația „Abateri Rutiere – Mobile” urmează să fie instalată, cu timpul, pe dispozitivele mobile din dotarea tuturor polițiștilor rutieri.
Numărul dispozitivelor pe care va fi folosită aplicația va crește progresiv. Iar până la sfârșitul lunii septembrie ar urma să fie utilizată de toți polițiștii rutieri din țară.
Ceea ce înseamnă că polițiștii vor putea renunța, treptat, la procesele verbale scrise de mână pe hârtie. Iar sancțiunile vor fi întocmite digital, pe tabletă.
Dar, după ce e întocmit în format electronic, procesul verbal tot va fi tipărit și înmânat șoferului pentru a-l citi și semna.