Schimbări majore la obţinerea permisului! Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI

0
3.013 vizualizari
views

Examinatorii nu vor mai fi cadre MAI, vor fi civili, asta pentru a mai reduce din deficitul de polițiști care a dus la programarea examenelor practice la 6 luni după examenul teoretic.

Schimbări importante la obținerea permisului de conducere, în special în ceea ce privește examinatorul. O propunere legislativă depusă în Parlament prevede schimbări importante la obținerea permisului de conducere.

În primul rând, instructorul va fi cel care va sta, în timpul examenului practic, în dreapta elevului. Polițistul va fi și el prezent în mașină, dar va sta pe bancheta din spate.

În al doilea rând, examinatorii nu vor mai fi cadre MAI, vor fi civili, asta pentru a mai reduce din deficitul de polițiști care a dus la programarea examenelor practice la 6 luni după examenul teoretic, scriu jurnaliștii de la EVZ.

Cod Rutier 2023. Șoferii care nu-și achită amenzile rămân fără permis

Propunerea legislativă a fost inițiată de mai mulți parlamentari din PNL care sunt de părere că va avea efecte benefice, atât pentru siguranța în trafic, cât și pentru bugetele locale. Pe de-o parte, spun ei, șoferii vor deveni mai responsabili și mai atenți, știind că și-ar putea pierde permisul din cauza amenzilor neplătite. Pe de altă parte, cei sancționați se vor grăbi să-și achite amenzile ca să nu-și piardă dreptul de a conducere. Iar acest lucru va aduce mai mulți bani la bugetele primăriilor.

Permis de conducere, noi condiții impuse de Comisia Europeană. Lista documentelor OBLIGATORII pentru șoferi. De ce este nevoie pentru preschimbarea permisului

Lista documentelor OBLIGATORII pentru şoferi. De ce acte e nevoie la preschimbarea permisului

Permisul de conducere pentru şoferi trebuie schimbat în mai multe situații: dacă a expirat, dacă a fost pierdut, furat sau deteriorat, dacă v-ați schimbat numele sau dacă aveți unul străin și trebuie să îl schimbați cu unul românesc.

În orice caz, este ideal să aveți toate actele necesare pentru a rezolva din prima, fără să faceți mai multe drumuri inutile.

De menționat că, de la 1 ianuarie 2022, instituţiile publice nu mai au voie să solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului.

Acte necesare permis expirat, după efectuarea vizitei medicale:

-Cerere schimbare permis

-Carte de identitate din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere, care poate fi făcută pe ghiseul.ro.

-Fișa medicală pentru schimbare permis auto

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu, în original şi copie;

Acte necesare pentru schimbarea permisului pierdut sau în cazul schimbării numelui:

În caz că pierdeți buletinul, sau vă este furat, trebuie să declarați acest lucru pentru completarea corespunzătoare a cererii de schimbare a permisului. Atât în acest caz, cât și dacă vă schimbați numele, veți primi un duplicat.

-Cererea titularului

-Actul de identitate al titularului, din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

-În cazul cetăţenilor străini, carte de rezidenţă, permis de şedere, certificat de înregistrare însoţit de paşaport, paşaport diplomatic/serviciu;

Acte necesare pentru schimbarea buletinului străin cu unul românesc:

-Cererea pentru preschimbare permis auto permisul de conducere naţional eliberat de autorităţile străine, în original și traducerea legalizată în limba română a acestuia, dacă este cazul

-Documentul de identitate al solicitantului: în cazul cetăţenilor străini, paşaportul şi certificatul de înregistrare, permisul de şedere sau cartea de rezidenţă în România; în cazul cetăţenilor români, cartea de identitate provizorie, buletinul sau cartea de identitate;

-Fişa medicală, în cazul în care se solicită un permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă;

-Dovada plăţii taxei pentru permisul de conducere

Eliberarea unui carnet de conducere românesc are loc, în primul rând, după achitarea unei taxe în valoare de 89 de lei, la sediul unei bănci sau pe ghiseul.ro. Trebuie subliniat de la bun început că livrarea unui nou permis de conducere se face prin poștă, la adresa indicată de solicitant atunci când depune documente pentru realizarea demersului cu pricina.

În cazul permiselor noi de conducere, românii nu vor primi dovadă de circulație pentru o perioadă de 15 zile, așa cum primesc șoferii care prezintă deja vechime în domeniu.

Livrarea actelor necesare se face în termen de 5-15 zile la adresa de domiciliu a șoferului, care – atenție! – nu poate fi modificată. În cazul în care curierul nu poate livra permisul de conducere solicitantului, acesta va ajunge din nou la sediul serviciului public comunitar.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic