Deputatul umanist Ana Loredana Predescu a avertizat, în cadrul dezbaterii organizate de Comisia pentru Învățământ a Camerei Deputaților, asupra relației de cauzalitate dintre lipsa de informare a elevilor și tinerilor cu privire la riscurile consumului de droguri, lipsa oricărei strategii sau plan de acțiune și amploarea luată de acest veritabil flagel.
,,Trebuie să scoatem cifrele reale la suprafață! Până acum, în naivitatea noastră credeam că, existând o unitate special abilitată situația este ținută sub control. Însă, Agenția Națională Antidrog este o instituție inutilă, care nu și-a demonstrat operaționalitatea, iar în ultimii ani a fost condusă de directori împuterniciți pe funcție, nu numiți, ce denotă lipsă de asumare. Absolvenți ai Academiei de Studii Economice au condus Agenția Națională Antidrog și au avut sarcina de a combate traficul de droguri în școli. Este revoltător! Și eu sunt absolventă de ASE dar nu mi-aș permite să mă erijez în specialist în destructurarea rețelelor de trafic de droguri. Consecința? Am ajuns în situația de a alege școala copiilor nu în funcție de profilul și prestigiul instituției ci în funcție de riscul existent în privința consumului de substanțe stupefiante. Noul director, Georgiana – Ramona Dabija are o misiune grea, în primul rând de a reda credibilitatea Agenției Naționale Antidrog”
Opinia psihologului Mihai Copăceanu a fost amintită în cadrul dezbaterii : În prezent, în România vorbim de un consum generalizat. Ne-am scuzat că suntem o țară de tranzit, că drogurile trec prin România spre alte rute balcanice. Astăzi vorbim de un consum în fiecare liceu și aproape în majoritatea școlilor generale. Un fenomen scăpat de sub control. Copiii au nevoie nu doar de informare, ei știu mai multe decât noi, adulții despre droguri, ci au nevoie de programe de dezvoltarea de abilitați si atitudini sănătoase si acestea se dezvolta in timp, nu prin simple prezentări de cate 1h in Școala Altfel.
”Acest eveniment, având titlul „Rolul educației în combaterea consumul de droguri și substanțe etnobotanice. Importanța campaniilor de prevenire cu caracter permanent” trebuie să constituie doar un prim pas al conștientizării anvergurii fenomenului și necesității abordării prudențiale, anticipative, pentru a găsi cele mai eficace metode privind eradicarea consumului de droguri în rândul elevilor și tinerilor.” a transmis parlamentarul umanist de Brașov.
Aceasta a mai arătat nevoia cooperării dintre instituțiile guvernamentale cu atribuții de informare și prevenție, precum Agenția Națională Anti-drog, și structurile de parchet competente, cum ar fi DIICOT. Una dintre rezoluțiile acestei dezbateri a subliniat necesitatea unui plan de acțiune comun pentru că în acest moment nu există unul, al tuturor instituților statului, a Ministerului Educației, a Ministerului Sănătății și a celorlalte ministere de resort alături de specialiștii Ministerului de Interne, care să poată elabora o strategie comună, dedicată în primul rând reducerii riscurilor de proliferare a fenomenului.