Municipiul Codlea este parte dintr-un proiect de cooperare interregională pentru îmbunătățirea politicilor privind patrimoniul natural și cultural, sub egida Consiliului Județean Brașov, ocazie cu care a prezentat un exemplu de bune practici reprezentanților celor 8 țări incluse în proiect: Italia, Spania, Polonia, Malta, Ungaria, România, Finlanda și Germania.
Prezent la sosirea invitaților, viceprimarul cu atribuții de primar, Mihai Cîmpeanu, a spus că, deși suntem la început de drum, administrația locală prin frumusețile naturale pe care la are, va face tot ce-i stă în putință pentru a arăta lumii întregi adevărata față a Codlei.
Vorbim despre 6 trasee turistice cunoscute și până acum dar amenajate corespunzător (4 de dificultate mică și 2 de dificultate medie), care au ca punct de plecare Zona Maial și Poiana Mărul Dulce, spre următoarele obiective turistice locale: Vârful Măgura Codlei, Cetatea Neagră (ruine) și Ștrandul Codlea cu zona lacuri.
Lucrările de amenajare au constat în: lucrări de curățare/ nivelare poteci (acolo unde a fost cazul), realizare de semne turistice, realizare și montare stâlpi și săgeți indicatoare, confecționare 3 panouri informative, realizare 3 puncte de popas/belvedere și montare o mână curentă pe traseul de creastă. Acestea au fost realizate de o firmă specializată în domeniul turismului SC Rucksack SRL, sub atenta supraveghere a Serviciului Salvamont Brașov.
Sumele necesare au fost alocate din bugetul local al Municipiului Codlea, un total de 7.654,56 euro.
Amenajarea traseelor turistice a avut ca scop punerea în valoare a zonei Măgura Codlei pentru turismul montan și ecoturism, prin îmbunătățirea rețelei de poteci de picior, astfel încât aceasta să fie adusă la standardul minim impus de legislația românească în domeniu și cerințele actuale europene, în vederea omologării acestora la Ministerul Turismului și a dezvoltării turismului local.
M-am alăturat astăzi echipei Consiliului Județean Brașov care implementează proiectul Interreg Europe „Thematic Trail Trigger”. Centrat pe principiul sustenabilității turismului cultural și eco-turismului, proiectul are ca obiectiv creșterea accesibilității spre destinațiile turistice din județ, prin dezvoltarea unui plan de acțiune pentru strategia de dezvoltare durabilă a județului Brașov, cu accent pe accesibilitate și mobilitate nemotorizată (trasee de ciclism, hicking etc.), protecție a patrimoniului natural, dezvoltare economico-socială locală rezultată din ecoturism, vizibilitatea traseelor turistice existente si buna guvernare a acestora. – Adrian Veștea, președinte CJ Brașov
La Codlea, vizitatorii au putut degusta produse tradiționale românești și săsești, au admirat exponatele din Muzeul Tradițiilor Codlene și au respirat aerul de munte din Maialul Codlean. Nu în ultimul rând, vizita în mijlocul naturii de la Lacul 2 – Ștrand Codlea în peisajul mirific de toamnă i-a fascinat.
Proiectul are o valoare totală de 1.892.764,00 euro, din care bugetul alocat pentru Județul Brașov este de 184.512,00 euro, buget suportat în proporție de 85% (156.834,35 euro) de către Uniunea Europeană.