Unde-s vremurile când mâncarea era sănãtoasă? Acum a apărut mâncarea eco, bio, băuturile 100% naturale, asa scrie pe ambalaje, dar dacă aruncăm o privire pe etichete ne pierdem printre E-uri , aditivii alimentari, care nu sunt altceva decât substanţe chimice adăugate în alimente sau băuturi cu scopul de a le “ameliora” diverse proprietăţi: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenţa la alterare.
Pentru a se folosi un cod comun, s-a ales această denumire internaţională de E-uri , dar şi pentru a nu speria consumatorul. Astfel că noi cumpărăm produse ambalate atractiv dar foarte nocive pentru sănătate.
Introducerea “amelioratorilor” în alimente nu a fost cerută de consumatori. Producătorii le oferă, iar oamenii le consumă fără să-şi pună prea multe întrebări. S-a născut astfel o industrie uriaşă şi foarte rentabilă a E-urilor, având o cifră de afaceri de peste 20 de miliarde $ anual. Iar numărul bolnavilor de cancer creşte cu fiecare minut.
Aditivii alimentari sunt împărţiţi în 24 de categorii, iată şi categoriile cele mai răspândite:
Îndulcitori – înlocuiesc zahărul;
Coloranţi – pentru a da o culoare mai apetisantă;
Acidifianţi – dau un gust uşor acid;
Corectorii de aciditate – cresc sau diminuează aciditatea;
Emulsificatori – asigură un amestec omogen între apă şi grăsimile alimentare;
Conservanţi – întârzie sau împiedică alterarea alimentelor;
Corectorii de gust şi de miros – îmbunătăţesc mirosul şi gustul alimentelor;
Propulsori – gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje;
Antioxidanţi – limitează oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.
E-urile sunt aditivi periculoşi pentru sănătate!
Specialiştii ne sfătuiesc să citim cu atenţie etichetele de pe alimente si băuturi şi să evităm E-urile periculoase. Vom prezenta o lista cu aditivii periculoşi care să vă vină în ajutor, această listă face parte din raportul Oficiului Consumatorilor din Piaţa Comună Europeană care este actualizată anual:
COD | DENUMIRE | RISC | UNDE IL GASIM |
E110 | Sunset yellow – colorant galben | Cancerigen | Dulciuri, prajituri, budinci sucuri |
E123 | Amarant – colorant roşu | Cancerigen, interzis în SUA şi Rusia | Dulciuri, jeleuri, brânză topita |
E124 | Ponceau 4R – colorant roşu | Toxic interzis în SUA | Mezeluri |
E127 | Eritrozina – colorant roşu | Provoacă cancer al tiroidei la animale, posibil şi la om | Alcool, înghetată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare |
E128 | Roşu 2 G – colorant | Mutagen şi toxic. Interzis în SUA şi Australia | Carne de hamburgeri |
E211 | Acidul benzoic şi derivaţii săi | posibil cancerigen, interzis în SUA. | Unele băuturi răcoritoare |
E220/E228 | Sulfiţi – conservanţi | Provoacă alergii | Carne de hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin, oţet de vin |
E230 | Bifenil – conservant | Toxic, interzis în Australia . | Citrice |
E231 | Ortofenilfenol – conservant | Toxic, posibil cancerigen. Interzis în SUA şi Australia. | Cirtice |
E233 | Tiabendazol – conservant | Toxic. Interzis în Australia | Citrice |
E249/E252 | Nitraţi şi nitriţi – conservanţi | Posibil cancerigen | Mezeluri şi alimente conservate prin sarare, brânza |
E320 | Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant | Posibil cancerigen | Conservant, cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, gumă de mestecat . |
E425 | Glucomanan – agent de textură | Toxic respirator | Jeleuri |
E621 | Glutamat monosodic MSG | Provoacă efecte neurotoxice | Condimente, supe concentrate |
E95 | Acetsulfam K – îndulcitor | Posibil cancerigen, interzis în SUA | Guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi racoritoare |
E954 | Zaharina – îndulcitor | Posibil cancerigen | Guma de mestecat, produse dulci, băuturi răcoritoare. |
Cred ca articolul este subiectiv. Pt mine are o tenta panicara. Dupa cate stiu eu, E-urile sunt aditivi alimentari, care se adauga intentionat, cu scop tehnologic, incluzand modificari organoleptice in producerea alimentului. E-urile fiind standarde internationale, pt a usura etichetarea. Cu siguranta sunt multe E-uri care nu sunt „sanatoase” pt orice consumator, care sunt PREDISPUSI anumitori boli (alergici, predispusi cancerului, colesterol ridicat din nastere, deviare hormonala etc), dar sunt si mai multe E-uri care sunt sanatoase sau influeteaza proprietatile alimentului pozitiv: colorantii naturali, enzime, gelifianti naturali, vitamine etc, toate acestea sunt trecute pe eticheta sub Forma de E-uri)
Cred ca uneori nu vedem padurea din cauza pomilor.
Am trecut aici doar lista cu E-urile care reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra. Din pacate, in Romania in alimente prezenta aditivilor periculosi este mai mare decat a celor inofensivi. Trebuie sa fim mai atenti la ce consumam, acesta lista neagra este pentru a ne facilita citirea etichetelor, pentru a putea selecta produsele cat mai putin nocive pentru sanatate.
In Europa sunt 417 E-uri acceptate in industraia alimentara. (iar lista celor care nu au nici cea mai mica indoiala asupra sanatatii este de 90%) iar cele cu indoiala asupra sanatatii sunt doar petru persoanele care sunt predispuse la anumite boli sau sunt deja bolnave… exclus alimentele care oricum inrautateste boala unor pacienti (zahar-diabetici, colesterol- cardiaci, sare – artroza, etc. Ma refeream mai mult la faptul ca in orice articol (negativ sau pozitiv) trebuiesc amintite si celelalte puncte de vedere, mai ales cand balanta trage mai mult in extrama diferita a subiectului discutat. daca ne deranjaza faptul ca in 4368 de ore din an este intuneric si nu vedem bine, trebuie amintit si faptul ca in celelalte 4368 de ore este zii si vedem bine 🙂 … ca si daca ne derajeaza ca unii oameni fura si discutam subiectul, amintim ca majoritatea nu fura 🙂
Comments are closed.