Lucrurile durabile se fac cu simț de răspundere. Retrospectiva perspectivelor!

5
1.227 vizualizari
views

Am privit încă din toamna lui 2012 schimbările care au început să aibă loc în Codlea, schimbări care au fost preconizate în urma concept pe care primarul proaspăt ales, Cătălin Muntean, le-a promis pe durata a 4 ani. Marea majoritate a populației și-a pus speranța într-un primar tânăr, cu o nouă viziune asupra priorităților urbei. Cu siguranță vă amintiți motto-ul său „Codlea, oraș european”. Străzi precum Mihai Viteazu și Libertății au fost complet asfaltate, nu înainte ca pe acestea să fie înlocuite conductele de apă, gaz, canalizare. Am sesizat și diferența dintre aceste străzi și altele care își  așteaptă rândul.

Dar cam puțin și prea încet, au gândit unii. Și poate pe bună dreptate. ,,după buget, coane Fănică…,,  ar spune marele dramaturg I.L. Caragiale.

Bugetul din 2013 a adus un plus valoare, dat fiind faptul că s-a pus accent pe investiții, nu pe cheltuieli, și astfel au intrat în programul de reabilitare mai multe străzi față de cât era preconizat.  Interesant este că s-au demarat lucrări pe mai multe dintre acestea, fapt ce a stârnit nemulțumirea unora și a pus la încercare răbdarea altora. Însă atunci când vrei să faci cu devărat o schimbare vizibilă, pe care să o certifici ca fiind durabilă, se presupune că trebuie să schimbi totul, începând de la zero! Doar așa poți spune că faci un lucru cu simț de răspundere.

Am amețit printre gropile și dâmburile de pe strada Mihai Eminescu pentru că se lucra. Și s-a lucrat mai bine de 6 luni, apoi alte 2 luni, ca într-un final pe această stradă sensibilă din punct de vedere al aluviunilor și scurgerilor cauzate de ploi să se poată circula fără probleme. Sistemul de colectare al apelor pluviale și canalizarea s-au făcut cu simț de răspundere, abia după aceea s-a turnat covor asfaltic. Și oamenii au fost mulțumiți.

În timp ce au fost demarate lucrările pe străzile Scheilor și Constituției (Nisipului), locuitorii de pe Florilor reclamau că zac în noroiul până la genunchi. Dar vine și pe strada Florilor soarele. Chiar în acest an! Și nu doar pe Florilor, ci și pe strada Plevnei. Se speră că va veni și pe Negoiu, dar nu este o promisiune. Cert este că Scheilor și Constituției arată în sfârșit a străzi decente, că dacă facem o retrospectivă a aceleiași probleme, arhicunoscută, pe care oamenii de pe această stradă a nisipului (și pe bună dreptate denumită așa) au adus-o în atenția administrației de fiecare dată când ploua, realizăm că s-a remediat o problemă de importanță majoră. Și oamenii iar au fost mulțumiți…

Strada Măgurii este în curs de reabilitare după mai bine de 50 de ani, timp în care sistemul de apă-canal s-a colmatat și a devenit ineficient. Se schimbă tot! Apă, gaz, canal, astfel încât pe această stradă să nu se mai intervină în următorii 50 de ani. Lucrările conform proiectului se vor desfășura  către străzile Șoimului și Vulturului, străzi care vor arăta impecabil la finalizarea lucrărilor. Sigur că zona de centru dintre vechea policlinică, Cetate și Casa de Cultură necesită o foarte mare atenție. Aici nu numai că se reabilitează, ci se urmărește respectarea proiectului prin care au fost accesate și fonduri europene. Trotuare medievale, mobilier urbanistic de excepție, stâlpi cu felinare… Centrul va deveni de poveste, cadrând cu un muzeu al tradițiilor locale, cu o bibliotecă modernă și o casă de cultură la standarde europene. Așa arată Codlea lui Cătălin Muntean și a echipei sale: cu muncă multă, cu sacrificii, cu simț de răspundere și perseverență.

Desigur că se vor găsi voci care să ne reamintească de strada Nouă. Păi s-a muncit și acolo, mon-cher! S-a săpat și s-a tras apă la fiecare casă în parte. S-u pus cămine de apă, s-au tras conducte. Iar toate aceste lucrări cer timp, nu se fac peste noapte.  Dar câți dintre cei care aduc critici știu că în intersecția Nouă cu Gării strada surpă din cauza pânzei freatice și a infiltrațiilor pârâului Vulcănița, iar consolidarea necesită noi soluții și un efort dublu din partea constructorului? Când va fi pusă la punct și aici oamenii vor fi mulțumiți.

Să trecem puțin în revistă și blocurenii. I-am simțit oarecum necăjiți pe cei din cartierul Măgurii când  li s-a interzis accesul prin strada Tudor Vladimirescu. Nu s-a asfaltata încă, deoarece conform condițiilor contractuale, firma care a tras apa trebuie să suporte 1/3 din lucrările de reabilitare (asfaltare).  De ce să peticim această stradă (lucru valabil pentru oricare alta) când putem să ne folosim de acest procent la asfaltarea completă a străzii? O gândire corectă a administrației, care va suporta doar 2/3 pentru covorul asfaltic al fiecărei străzi.

Dacă în 2013 locuitorii din cart. Colorom s-au bucurat de o nouă imagine a cartierului, putem anunța  locuitorii din cartierul Măgurii că în curând vor fi demarate lucrările de reabilitare pe străzile (și așa înguste) ale acestora. Sigur că va fi o nebunie, dar fiecare mămică vrea un trotuar fără denivelări pe care să plimbe un cărucior, străzi fără gropi și… Și parcări refăcute! Nu-i așa? De asemenea, cartierul de la Gară va fi supus aceluiași tratament. Așadar, pregătiți-vă, blocureni!

Atât deocamdată, vom reveni când vom avea informații noi pentru locuitorii urbei. Să auzim de bine!

DSC_0169 (Copy) DSC_0180 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

5 COMENTARII

  1. Pacat ca nu s-a luat in calcul si dezafectarea multimii de cabluri de pe stalpi pe aceste strazi si pozarea lor in subteran. Pentru ca se va ajunge sa se sparga din nou asfaltul in momentul in care se va dori desfintarea acestor retele aeriene. Totusi, trebuie sa recunosc, strada incepe sa arate bine. Sa speram ca se fac lucrari de buna calitate….

  2. foarte bine ca se face, dar era bine daca reabilitarea acestor strazi includea si introducerea in conducte subterane a cablajelor de curent, cablu TV, telefoane.
    Banuiesc cu nu vor trece prea multi ani si ne apucam de sapat din nou, cum au facut cei de la Apa Brasov, doar ca ei au avut interes sa contorizeze toate casele si sa nu mai mearga pe pausat. S-a terminat cu udatul in gradina de la robinet, stop risipa! Asa nu le ramane celor de la case decat sa capteze apa de ploaie.

    • blocurene,nu stiu care e problema ta,stop risipa in capul tau,compania apa brasov ne aduce mult noroi si clor(pute)si la bani multi,am fost vanduti de baietii destepti(mafia) la altii si mai,stai la bloc cu telenovelele,antenele etc ,nu mai rabufni pe aici

  3. Am trecut pe Constitutiei si sunt dezamagit de asfaltarea din jurul canalelor. Oare nu se putea ca sa fie la acelasi nivel ?!

  4. Mai lasati criticile astea de toata jena cand nici nu va pricepeti !!! Voi vreti si parcuri si strazi asfaltate si canalizare si daca se poate sa fie facute peste noapte in toata Codlea. Primarul isi face treaba si face bine ce face !!! Ar fi bine nici sa nu va ia in seama !!!

Comments are closed.