Apel către locuitorii Codlei: Muzeul Tradițiilor are nevoie de sprijinul nostru

0
1.531 vizualizari
views

Administrația face un apel către locuitorii Codlei, în vederea găsirii unor exponate deosebite din istoria orașului. Persoanele care doresc să sprijine îmbogățirea culturală și etnografică a muzeului o pot face la numărul de telefon 0745026799.

  • Au fost donate primele două porturi populare străvechi

Muzeul  Traditiilor Codlene începe să prindă contur odată cu reabilitarea Centrului Istoric, mai exact a clădirii Vechii Primării,   clădire monument istoric, ce va expune pe cele trei nivele: demisol, parte si etaj, obiecte ce vor pune în valoare traditiile orasului nostru. Proiectul de reabilitare cuprinde și Casa de Cultură împreună cu Biblioteca Municipală, lucrări estimate la 13 milioane lei, din care 12,5 mil. nerambursabili (fonduri europene), termen de finalizare 2015.

Revenind la muzeu, la demisol se vor expune planuri, planse, poze cu clădirile construite în țesutul tradițional al localității, planșe vechi privind sistematizarea de-a lungul anilor și tot ceea ce ține de dezvoltarea orașului începând cu anul 1200, an de la care există documente ce atestă localitatea.

La parter se vor expune porturi populare, obiecte de uz casnic, manuscrise, mobilier, numismatică (monede vechi).

La etaj, având în vedere că această clădire a funcționat la un moment dat ca primărie, va fi amenajată secțiunea muzeu al administratiei locale. Una dintre săli va fi amenajată cu porturi tradiționale de nuntă, obiceiuri de nuntă, filmări și poze vechi de la oficieri de cununii, iar tinerii care vor dori să își unească destinele vor putea să își spună jurămintele în această sală.

Fiecare nivel va cuprinde exponate donate sau strânse de la toate etniile care au conviețuit în bună armonie de-a lungul timpului și care au sprijinit la dezvoltarea orașului. Ne referim în special la etnia germană și rugăm pe această cale comunitatea săsească să sprijine demersurile privind amenajarea muzeului, fiind puse la dispoziție mai multe spații pentru a-și pune în valoare exponatele.

De asemenea, comunitatea maghiarilor este așteptată cu mult interes de municipalitate pentru a expune în muzeu documente, porturi populare, poze, articole,  etc, care să pună în valoare tradițiile maghiarilor din Codlea și împrejurimi.

Ținând cont că etnia rromă a dezvoltat mai multe meșteșuguri pe teritoriul localității, aceasta este de asemenea invitată să expună la muzeul tradițiilor obiecte ce amintesc de meșteșugurile trecute (unelte prelucrate din cupru și alamă, bijuterii executate manual, unelte folosite la realizarea obiectelor de podoabă, inclusiv poze sau orice alte documente care atestă conviețuirea etniei în Tara Bârsei.

muzeu-Gh.-Cernea-Copy

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic