Galli Gallo intră în reorganizare judiciară, scrie newsbv.ro
Într-o notă de mare finețe, fără a da apă la moară, Dan Sebastian de la News Bv arată următoarele:
,,Cel mai mare producător de curcani din România a intrat în reorganizare judiciară. Motivul: dificultăţile din industrie, dar şi pe fondul unor datorii de opt milioane de euro ce trebuie plătite Ministerului Agriculturii ca despăgubiri în „dosarul gripei aviare“ din 2006.
Galli Gallo, cel mai mare crescător şi procesator de curcani de pe piaţa locală, cu afaceri de 34,4 milioane de euro, a intrat în reorganizare judiciară la cerere, scrie în numărul de joi Ziarul Financiar. Afacerea este deţinută de antreprenorul Cătălin Muntean (60% din acţiuni) şi Florin Macovei (40% din acţiuni).
Directorul general al companiei Răzvan Şandru a declarat pentru Ziarul Financiar că businessul va fi reorganizat şi că nu sunt vizate restructurări de personal. În România se vând anual 20.000 de tone de carne de curcan, ceea ce înseamnă că producătorii rulează împreună circa 50 de milioane de euro, potrivit datelor de pe piaţă.,,
Care sunt interesele și cine sunt cei care doresc căderea unui imperiu, o afacere care până mai ieri era de succes?
Sunt două întrebări la care am încercat să ne răspundem. Conform datelor pe care le deținem, statul a cerut înapoi cele 8 milioane de euro câștigate de Galli Gallo ca despăgubiri în urma gripei aviare, o mare cacialma la acea vreme. Interesant este faptul că, deși 3 instanțe au admis ca fiind corecte aceste despăgubiri, referindu-ne aici la Judecătorie, Tribunal și Curte de Apel, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au spus NU, suma de bani trebuie returnată înapoi statului. La aproape 1 an de la luarea deciziei, ultima instanță nu procedează conform legii la motivarea în scris a deciziei, tergiversând un dosar care ar putea avea câștig de cauza la Curtea Europeană.
Pusă în fața faptului împlinit, în condițiile în care aceste sume au fost investite, prin care s-au creat locuri de muncă la cel mai modern abator din țară după standarde europene, bani din care s-au înființat fermele, firma Galli Gallo solicită o eșalonare a plații dispusă de instanta supremă, cerere respinsă categoric. Oarecum suspect.
La fel de suspectă ne pare și stângacia ministerului de resort care a ,,scăpat” alerta cu privire suspiciunea existenței antibioticului în carnea de curcan, alertă care nu s-a confirmat, însă din cauza cărei vânzările producatorului au scăzut cu 50 de procente în perioada următoare. S-au primit doar scuze și a fost destituit un director.
Orice finanțist știe că o astfel de decizie ar pune pe butuci fie și cea mai profitabilă afacere din România. Dar în condițiile în care spunem că susținem prin toate mijloacele, că încurajăm și sprijinim producătorii români, atitudinea ministerului de resort este una care vrea parca decapitarea unui asemenea producător român.
Astfel, ca și unică soluție, pentru a păstra afacerea și pentru a nu lăsa pe drumuri 600 de familii, managerii Galli Gallo declară insolvența, procedura judiciară care permite supravietuirea firmei prin reorganizarea acesteia.
Ce înseamnă, de fapt, acest lucru? Înseamnă că statul sau oricare alt creditor nu mai poate lua banii așa cum și-a dorit, tăind în felii și impărțind, sumele datorate putând fi returante eșalonat sub directă supraveghere, fără ca firma să pună lacăt pe porți și angajații să rămână pe drumuri. Și ne întrebăm cum de asemenea decizii care se răsfrâng direct asupra populației, sunt posibile în România anului 2013?
Cine este în spatele acestei mari orchestrări și care sunt interesele îngenuncherii producătorului român, vom dezvălui în curând.