În viitorul apropiat, municipiul Codlea se va înfrăți cu municipiul Sighișoara, anunță primarul Cătălin Muntean pe pagina de facebook a Primăriei Codlea.
https://www.facebook.com/PrimariaMunicipiuluiCodlea
În baza bunelor relații pe care le am cu reprezentanții municipiului Sighișoara, am demarat procedura de înfrățire între cele două localități. Sper ca în cel mai scurt timp municipiul Codlea să fie înfrățit cu primul oraș medieval al țării și printre cele mai importante din Europa.
Cu stimă,
Cătălin Muntean
Orașul Sighisoara este primul oraș medieval al țării și unul din principalele obiective turistice ale Europei.
Sighisoara este situată aproximativ în centrul României în sudul judetului Mureș, fiind legată rutier de Europa prin drumul european E60. Este un oraș superb care adăpostește o istorie de mii de ani, un oraș unde conviețuiesc în armonie mai multe naționalități. Datorită arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante și a ambianței geografice, orașul a fost supranumit încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea „Perla Transilvaniei”. Orașul și cetatea au fost întemeiate în Evul Mediu. Sighișoara a fost fondată de emigranții germani în a doua jumatate a sec. al XII -lea. Cetatea Sighisoara este considerată și astăzi a fi cea mai frumoasă cetate locuită din sud-estul Europei.
Sistemul defensiv al cetății
Sistemul defensiv construit și apărat de bresle era compus dintr-un zid lung de 930 m, 14 turnuri de apărare si 5 bastioane de artilerie. Din el se mai pastrează până azi 9 turnuri, 2 bastioane și o parte din zidul de incintă.
Turnul cu Ceas
Este principalul punct de interes al cetății și reprezintă simbolul orașului. A fost construit pentru a apăra poarta principală a cetătii. A primit aceasta denumire datorita ceasului cu figurine, unic in Romania, aflat la etajul al patrulea. Turnul prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul piramidal au o inaltime de 64 m.
Pe fatada dinspre oras nisa cuprinde in partea de jos un alt tobosar care bate sferturile de ora. Alaturi se afla o figurina enigmatica a unui barbat, cu parul lung, care avea probabil in maini biciul si securea, si care reprezinta imaginea calaului. In partea superioara se regasesc 7 papusi asezate pe un disc rotativ, care reprezinta zilele saptamanii. La ora 12, odata cu ultima bataie a ceasului, figurina zilei trecute se deplaseaza, facand loc figurinei zilei care incepe.
Acoperisul, care are o inaltime de 34 metri, a fost distrus in urma unui mare incendiu in anul 1676, dar a fost refacut un an mai tarziu. Acoperisul se incheie cu un mic glob de aur, deasupra caruia se afla un stalp meteorologic. In varful acestui stalp se afla un cocos care se roteste in bataia vantului. Astazi acest turn adaposteste Muzeul de Istorie al orasului Sighisoara, cu colectia de arheologie, farmacie, mobilier, unelte si produse ale breslelor, orologerie, etnografie, toate oglindind istoria cetatii Sighisoara.
http://www.sighisoara-transilvania.ro