Istoria obeliscului de pe Măgura Codlei

5
3.359 vizualizari
views

obelisc2

Inițial, obeliscul din vârful Măgurii a fost proiectat și realizat în anul 1967 de către o echipă de muncitori ai secției ,,Sculărie” de la IMC. Dintre aceștia, exceptând fotograful (tânărul Axente Gheorghe) și încă un om, cei mai mulți s-au stins din viață, 3 dintre aceștia prin `75, omorâți de securitate în condiții misterioase.  Pe obeliscul ridicat de echipă în vârful muntelui era scris Vf. Măgura – 1292 m.

În anul 1984, o a doua echipă din aceeași secție ,Sculărie” a Intreprinderii Mecanice Codlea, împreună cu echipa de salvamontiști a acelor timpuri (vezi foto), au montat un alt obelisc în locul celui dinainte. Cel de al doilea era compus din 3 piese, vopsit în culorile Republicii Socialiste România (roșu, galben, albastru), având harta României inscripționată la pantograf.

Momentul marca împlinirea a 40 de ani de la cel de al doilea război mondial, 23 August, „insurecția armatei române pentru eliberarea de sub jugul fascist”.  La 20 august 1984  a f0st montat. Gândit și executat de Ghiță Aurelian.

În interiorul obeliscului care și astăzi scrutează cerul de la altitudinea de 1292 m, se află o sticlă goală, cu dop, în care e pus la păstrare un pergament cu numele celor care au contribuit la realizarea lucrării.

obelisc vf magura

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

5 COMENTARII

  • O sticlă cu un pergament nu este o sticlă plină. A se subînțelege sensul golirii acesteia de conținutul inițial.

 1. dar nici goala…

  si apropo…, ai luat interviu fostului secretar de partid ?
  ,,…gandit si executat…”,tu chiar crezi ca doar el ?

  si 23 august a fost o mare minciuna, dar se pare ca si acum o crezi

 2. sunt unii oameni care inca mai iubesc RSR,dar sa gandim totusi cand scriem un articol….Rosu,Galben,si Albastru sunt culorile si au fost culorile ROMANIEI,dar ma rog….ai vrut doar sa-ti lauzi prietenii

 3. […] cu numele participanților. Pentru amănunte și fotografii de la eveniment, executați click aici […]

Comments are closed.