„..prin ei intră Iisus în casa voastră, cu harul sfânt să vă pătrundă”. Așa își încep colindătorii urarea de sărbători, colindând din casă-n casă, vestind „Nașterea Mântuitorului”. De bună seamă, unul dintre cele mai frumoase momente din obiceiuri și datini la români, este primirea colindătorilor și odată cu aceștia mesajul pe care îl transmit prin viu grai, de o mare însemnătate, un îndemn către împăcarea cu sine și cu semenii: „La fiecare praznic nu uitați, deschideți ușa sufletului vostru, căci unde e deschisă ușa, intră Iisus, Mântuitorul nostru..”.
Așa i-am surprins pe copiii de la Ansamblul Folcloric Măgura Codlea colindând pe la mai marii urbei, cu speranța că urările celor mici vor fi înțelept cântărite și înțelese de către gazde pentru noul an ce va veni. Un an mai bun, cumpătat, în pace și întelegere.
Potrivit obiceiului, colindați în semn de mulțumire sunt cei care pe parcursul unui an de zile au făcut cinste pământului pe care calcă și de pe urma căruia au cules roade.„Gazde mari, deschideti poarta si colinda o primiti, ca suntem de omenie si colindatori vestiti”. Nu mică ne-a fost mirarea când ne-am trezit cu colindătorii la sediul redacției, târziu în noapte, căci în seara de Ajun colindele se cântă până-n zori. N-am avut colaci și mere, nici nuci, dar am avut sufletele deschise, iar colindătorii ne-au umplut inimile. Ne-am simtit onorați de așa colindători de seamă în pragul casei!