Vinerea Patimilor la Biserica Înălțarea Domnului

0
2.305 vizualizari
views

Ultima vineri din Postul Mare este numita Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra sau Vinerea Mare. Conform traditiei crestine, este ziua in care Iisus a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc. Din aceasta cauza in Vinerea Mare se tine post negru. In bisericile ortodoxe este singura zi aliturgica (in care nu se oficiaza Sfanta Liturghie). Vineri seara, credinciosii ortodocsi participa la Denia Prohodului si canta impreuna slujba inmormantarii lui Hristos. In timpul Deniei au loc procesiunile cu Sfantul Epitaf, care simbolizeaza purtarea trupului lui Iisus de la cruce la mormant. Sfantul Epitaf este scos din altar si asezat pe o masa in mijlocul bisericii. Prin scoaterea Sfantului Epitaf retraim coborarea de pe Cruce a lui Hristos si pregatirea Trupului Sau pentru inmormantare.

Epitaful, adica o icoana ce-l infatiseaza pe Iisus coborat de pe cruce, va fi impodobit cu florile aduse la biserica de credinciosii veniti sa se inchine.

Cu lumanari in mana, preotii si credinciosii participa, la sfarsitul Deniei, la procesiunea in jurul bisericilor, cu epitaful, simbolizand cortegiul funerar care l-a purtat pe Iisus Hristos, de la cruce la mormant.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic