Așa ar trebui să înceapă povestea Andreei Bogdan, un antreprenor dedicat și de succes, de la Ferma Agroturistică Valea Soarelui. Însă lucrurile nu au fost așa mereu. Impresionați de sinceritatea Andreei Bogdan și de modalitatea de a-și spune povestea, am decis să o facem cunoscută.
Povestea Andreei Bogdan – Ferma Agroturistică Valea Soarelui, Bradu -jud Sibiu
”Ideea de a ne deschide propria afacere a apărut în momentul în care s-au născut copiii noștri. Ne doream foarte mult să le oferim mâncare cât mai sănătoasă, dar la acel moment existau foarte puține restaurante farm-to-table. Am început prin a invita prieteni la masă și apoi ne-am gândit: de ce să nu oferim această experiență și altor turiști cu copii? Am vrut să creăm un loc unde să oferim mese gătite ca la mama acasă, folosind ingrediente pe care le cultivăm noi. Iar ceea ce nu putem produce în grădina noastră, cumpăram de la METRO.
Pe lângă ideea de afacere, au existat și alți factori care ne-au împins să ne deschidem propria afacere. Unul dintre lucrurile care mă motivează zi de zi este arta gătitului, iar soțul meu este foarte pasionat de natură și grădinărit. Aceste pasiuni ne-au dat puterea să pornim la drum și să ne deschidem propriul business.
În această călătorie au existat multe obstacole, dar ne-am zbătut și am găsit soluții pentru a merge mai departe. În acest moment, afacerea noastră nu a ajuns încă la nivelul la care speram, în mare parte pentru că suntem o afacere de familie, cu un buget limitat de investiții. Tot ce producem investim înapoi în afacere. Dar, după toată munca depusă, ne așteptam măcar să fim mai cunoscuți în țară. Dar cum viața e mereu plină de surprize, de data aceasta, bucuria noastră a venit din afara țării. De-a lungul timpului, ne-au vizitat foarte mulți străini și nu știam cum s-a întâmplat asta, pentru că noi n-am făcut nici un fel de promovare. În schimb, am găsit pensiunea noastră promovată pe diverse site-uri, de către foști clienți. Iar asta am descoperit-o abia după ce au venit turiști și ne-au spus cum au aflat despre noi.
Am avut parte de clipe frumoase, dar și de dezamăgiri, mai ales atunci când munca noastră nu a fost apreciată. Este dificil să lucrezi cu oameni și numai noi știm cât suflet punem în ceea ce facem. Ne așteptam ca toată lumea să aprecieze și să fie mulțumită de serviciile oferite. Unii clienți au considerat că prețurile noastre sunt prea mari sau au făcut alte comentarii care inițial ne-au descurajat, dar cumva, ne-au oferit și puterea de a continua. Nu știu dacă e un defect sau un avantaj, dar eu contactez mereu oamenii care ne-au lăsat feedback negativ pentru a clarifica situația. Dar din păcate, ce e scris, rămâne scris.
Una dintre cele mai mari realizări ale noastre a fost să fim invitați la târguri în Sibiu și București, lucru la care nu ne așteptam. Pe lângă afacerea noastră de agroturism, producem și conserve din produsele pe care le cultivăm.
Așa s-a aflat de noi și am fost invitați la evenimente organizate de diferite instituții și astfel, am reușit să ajungem în locuri la care nici nu visam. Faptul că am obținut această recunoaștere, fără a cheltui bani pe promovare, este cu adevărat o realizare de care suntem mândri.
Clienții care se cazează la noi și aleg să rămână mai multe zile, vin oaspeți și pleacă prieteni, fără excepție. Și cred că asta spune totul.
Ne-am făcut obiceiul de a păstra legătura cu toți clienții care ne trec pragul și am reușit să ne dezvoltăm o mică comunitate de oameni care ne cunosc și ne apreciază pentru ceea ce facem.
Cea mai importantă lecție pe care am învățat-o ca antreprenor este să nu renunți niciodată. Trebuie să luptăm pentru visele noastre, să ne susținem reciproc și să devenim o comunitate. Și aici nu mă refer doar la noi, micii antreprenori, ci și la susținerea din partea companiilor precum METRO, care sprijină micile afaceri, cum e a noastră.
Sfatul meu pentru antreprenorii la început de drum este să se informeze foarte bine despre tot ce înseamnă deschiderea unei afaceri – de la documente și avize, la strategii de promovare și abilități de comunicare cu clienții. Iar pe lângă asta, trebuie să aveți încredere în voi și mult curaj, pentru că doar așa veți putea reuși!