Tradiție și îndeletniciri în satul Vlădeni

0
3.717 vizualizari
views

Sâmbătă, 3 decembrie, un grup de copii din Cristian însoțiți de d-na Mihaela Catalui, președinte al Asociației ”Pe ulița satului” s-a aflat în Vlădeni, la Casa Memorială Dumitru Stăniloaie, la invitația doamnei învățătoare Alina Cîmpean, pentru a le împărtăși copiilor din tainele tradițiilor românești, respectiv din frumusețea costumului popular.

Satul românesc din Țara Făgărașului păstrează o bogată tradiție a portului popular, iar Alina Cîmpean transmite cu mândrie și pasiune meștelugul confecționării articolelor care alcătuiesc portul tradițional. Din dragoste pentru folclor, pentru tot ce ține de tradițional și autentic, Alina Cîmpean a reușit să pună în valoare costumul popular având acea libertate de exprimare ca dascăl, libertate pe care le-a insuflat-o și copiilor. Broderia nu este simplă. În zona Vlădeni – Dumbrăvița se mai păstrează hainele crețe, acele haine pe care fetele logodite le poartă în zile de sărbătoare pe ulița satului. Compuse din ie, lăibărică, rochie și șurț de mătase, costumele sunt de o frumusețe rară. Totul este brodat manual, cu ață de bumbac, având diferite motive. Pe cap fetele poartă plantici (coronițe cu flori).

Copiii au fost fascinați, iar președintele Asociației ”Pe ulița satului”, Mihaela Catalui, s-a arătat încântată de îndeletnicirea transmisă din generație în generație. Gazda împreună cu preotul din satul Vlădeni, Ilea Ionuț, au primit colindul copiilor în prag de sărbători.

traditei-si-indeletniciri-sat-vladeni-12 traditei-si-indeletniciri-sat-vladeni-17 traditei-si-indeletniciri-sat-vladeni-24 traditei-si-indeletniciri-sat-vladeni-31traditei-si-indeletniciri-sat-vladeni-33 traditei-si-indeletniciri-sat-vladeni-58

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic