Guvernul României a anunțat noi măsuri care vizează produsele importate din Ucraina, în special ouăle și carnea de pui.
Aceste măsuri suplimentare vin ca răspuns la nemulțumirile agricultorilor români, care susțin că piața locală a fost inundată de produse de calitate inferioară din Ucraina.
Intervenția ministrului Florin Barbu la nivel european
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a sprijinit încă din 23 septembrie 2023 inițiativa Bulgariei de a interzice importul de ouă din Ucraina, în cadrul Consiliului AgriFish.
În acest context, el a solicitat Comisiei Europene să găsească o soluție pentru protejarea fermierilor europeni de practicile de dumping din partea Ucrainei. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Barbu a subliniat că fermierii din România se confruntă cu costuri mult mai ridicate pentru creșterea păsărilor, din cauza standardelor stricte impuse în Uniunea Europeană, în timp ce fermierii din Ucraina nu au aceleași constrângeri.
Apel la acțiune din partea Comisiei Europene
„Este imperativ ca Comisia Europeană să intervină în problema importurilor de ouă și carne de pasăre din Ucraina, având în vedere diferențele de reglementare care dezavantajează fermierii noștri. Costurile de producție pentru fermierii europeni sunt considerabil mai mari din cauza condiționalităților stricte impuse în cadrul Uniunii”, a declarat Florin Barbu. El a adăugat că România este pregătită să implementeze mecanisme de licențiere pentru importuri, similar cu cele aplicate deja cu succes în cazul cerealelor, zahărului și făinii.
Această măsură are scopul de a proteja fermierii locali de concurența neloială și de a menține standardele de calitate pe piața românească. Decizia finală a Comisiei Europene este așteptată cu nerăbdare, în timp ce România continuă să își apere interesele economice și agricole.