Mai sunt doar câteva zile până la începutul noului an școlar, iar părinții, elevii și profesorii așteaptă cu emoție primul clopoțel. Însă, până atunci aceștia trebuie să știe că anul școlar 2023-2024 vine la pachet cu noi schimbări pentru elevi.
La începutul lunii septembrie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legile Educației care introduc noi reguli în instituțiile de învățământ din țară.
Astfel, în noul an școlar elevii trebuie să știe că pot fi din nou exmatriculați. Însă, numai în situații extrem de grave și asta pentru că elevii au posibilitatea să conteste decizia și să se apere.
Mai mult, în anul școlar 2023-2024 conform noilor legi ale Educației, vor fi mai puțini elevi în clase și vor învăța noi materii în trunchiul comun, unele dintre ele obligatorii, altele opționale.
Concret, una dintre materiile obligatorii pentru clasa a 11-a este „Istoria evreilor. Holocaustul”.
Cu toate că programa școlară încă nu a fost aprobată, o altă materie obligatorie este „Istoria comunismului din România”.
Pe de altă parte, o materie opțională este „Istoria, robia și deportarea romilor”.
O altă schimbare majoră în noul an școlar privește bursele elevilor. În anul 2023-2024, vor primi burse de merit 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor cu condiția ca aceștia să aibă media 10 la purtare și nu 9.50, ca până acum.
Foarte important de precizat este faptul că elevii orfani de un sigur părinte nu vor mai primi automat bursă socială și asta pentru că ajutorul va fi acum condiționat de venitul familiei. În aceste momente, prevederea este contestată de reprezentanții elevilor.
Cardului național de elev este o altă noutate a anului școlar 2023-2024. Acesta va fi distribuit gratuit elevilor, este nominal și în baza lui elevii vor primi beneficiile prevăzute în legile educației ori facilitați oferite de operatorii economici.
Ce elevi primesc 500 de lei pe card în septembrie, schimbare majoră din acest an şcolar
Banii vor fi distribuiți sub forma unor tichete educaționale, care vor putea fi folosite pentru rechizite școlare și îmbrăcăminte.
Peste 300.000 de elevi vor primi 500 de lei la începutul anului școlar 2023-2024, nu în tranşe ca în anii anteriori, ajungându-se la situaţia hilară că sumele pentru rechizite se plăteau înainte de vacanţa de vară. Este vorba despre 300.000 de elevi din medii vulnerabile, potrivit unui răspuns al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) pentru Edupedu.ro. Banii vor fi distribuiți sub forma unor tichete educaționale, de 500 de lei, care vor putea fi folosite pentru rechizite școlare și îmbrăcăminte.
Anul trecut, numărul elevilor care primeau aceste tichete era mai mare cu 100.000, cdar banii au ajuns chiar şi pe final de an şcolar.
Voucherele educaționale, numite în OUG nr. 133 din 7 august 2020 „tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional”, sunt carduri cu câte 500 de lei care sunt acordate pentru a acoperi cheltuielile pentru materiale școlare, potrivit OUG.
Conform MIPE, tichetele vor fi acordate într-o singură tranșă, pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte.
„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027).
Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial”.