Sărbători fericite şi liniştite! – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Braşov

0
1.528 vizualizari
views

În perioada premergătoare şi pe timpul Sfintei Sărbători a Învierii Domnului, efectivele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Ţara Bârsei” al judeţului Brasov sunt angrenate într-o serie de activităţi menite să asigure nivelul de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor şi evitarea producerii unor evenimente ce ar putea umbri aceste sărbători.

Astfel, inspectorii de prevenire au desfăşurat activităţi de îndrumare şi control, pe linia respectării măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor la lăcaşuri de cult, unităţi turistice şi de agrement, unităţi comerciale şi spaţii cu aflux mare de persoane. Scopul acestor acţiuni îl reprezintă prevenirea şi înlăturarea stărilor de pericol, cauzelor potenţiale de incendiu şi neregulilor constatate în respectarea normelor şi normativelor în vigoare (în principal exploatarea instalaţilor electrice şi de încălzire cu defecţiuni ori improvizaţii, dotarea cu mijloace de primă intervenţie şi întreţinerea lor periodică, cât şi instruirea personalului pentru intervenţie în caz de nevoie).

Pe lângă depistarea şi înlăturarea neregulilor specifice, specialiştii noştri au asigurat pregătirea şi instruirea preoţilor şi personalului mănăstirilor, astfel încât aceştia să cunoască şi să respecte regulile de prevenire a incendiilor şi, la rândul lor, să le transmită credincioşilor.

 De asemenea, inspectorii de prevenire vor fi prezenţi la slujbele organizate în Săptămâna Patimilor cât şi în Noaptea de Înviere la diferite lăcaşuri de cult pentru acţiuni de supraveghere a respectării măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor şi de asigurare a intervenţiei operative în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă, la unităţile de cult şi ansamblurile mănăstireşti cu afluenţă mare de credincioşi.

Pentru diminuarea riscului de incendiu şi reducerea consecinţelor negative ce se pot înregistra în perioada manifestărilor religioase cu public numeros, recomandăm slujitorilor bisericii şi credincioşilor să respecte normele specifice. Astfel, accesul în incinta lăcaşului de cult se va permite în limita capacităţii bisericii, iar uşile de acces/evacuare se vor menţine în poziţie deschisă, în mod obligatoriu, pe timpul slujbelor religioase cu public numeros; în condiţiile unui număr foarte mare de participanţi se recomandă organizarea slujbelor religioase în aer liber. Trebuie asigurată dotarea lăcaşurilor de cult cu mijloace de intervenţie în caz de incendiu (stingătoare) iar instalaţiile electrice şi sistemele de preparat şi încălzit hrană trebuie întreţinute şi exploatate în bune condiţii, fără improvizaţii ori defecţiuni. Se va asigura amenajarea unor locuri speciale pentru depunerea lumânărilor aprinse, în timpul slujbelor religioase, în exteriorul lăcaşului de cult şi la distanţe de siguranţă faţă de construcţii, vegetaţie, arbori etc., de preferinţă în tăvi metalice umplute cu nisip şi se va asigura supravegherea lor pe toată durata menţinerii aprinse. Parcarea autovehiculelor persoanelor care participă la slujbele religioase se face astfel încât să nu se blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenţie în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă. Se va avea în vedere instruirea persoanelor cazate în spaţiile destinate primirii oaspeţilor sau în căminele de bătrâni din incinta mânăstirilor sau aparţinând de acestea, precum şi a persoanelor cu sarcini de supraveghere, pentru cunoaşterea şi respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la exploatarea mijloacelor de încălzire, a instalaţiilor electrice, a sistemului existent de alarmare în caz de incendiu, utilizarea focului deschis cât şi privind interdicţia fumatului.

Participanţii la slujbele pascale trebuie să acorde un plus de atenţie utilizării lumânărilor şi candelelor aprinse (în special în Noaptea de Înviere) pentru a preveni posibilele incidente ce pot apărea în astfel de situaţii.

 Întrucât foarte mulţi cetăţeni aleg să-şi petreacă zilele libere în mijlocul naturii, la un grătar sau în jurul unui foc de tabără, există riscul producerii unor incendii ce pot afecta fondul forestier în cazul în care focul este scăpat de sub control. Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente ce se pot solda cu urmări grave, reamintim că pregătirea focului pentru prepararea hranei se va face doar în locuri special amenajate, respectând regulile de prevenire a incendiilor, prin efectuarea acestor activităţi cât mai departe de vegetaţia uscată şi în nici un caz pe timp de vânt puternic.

Nu lăsaţi copiii să se joace cu focul şi nu-i lăsaţi nesupravegheati, iar inainte de a pleca din locul unde aţi petrecut stingeţi cu apă focul, cărbunii încinşi sau jarul.

Anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112!

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic