Apărută pe scena Salsei din România încă din 2005, şcoala de dans Salsa Picante este prima de gen din Braşov, promovând într-un stil inovator şi avantgardist o largă variaţiune din stilurile de salsa: LA style, NY style, salsa on clave, mambo, rueda de casino, salsa cubana, son cubano traditional.
Experienţa, profesionalismul celor maturi combinate cu îndrăzneala şi dorinţa de afirmare ale celor tineri au ridicat trupa Salsa Picante în top, aceasta fiind câştigătoarea Titlului de “Cea mai bună trupă de salsa din România” în 2010 la Vama Veche Salsa Week, iar la Campionatul Naţional de Rueda, Cluj-Napoca a ocupat un binemeritat loc 3.
În 2011 urmează noi premii, Salsa Picante câştigând locul I la Campionatul Naţional de Rueda, Cluj-Napoca şi locul II în competiţia de la Vama Veche.
Trupa de dans a şcolii Salsa Picante a participat cu succes cu showuri originale şi dinamice la toate evenimentele de salsa organizate în România şi a reprezentat cu mândrie ţara şi peste hotare, la: Salsa Sunrise Festival, Belgia; Salsa del Mar Festival, Franţa, Fanta Salsa Festival, Sofia, Bulgaria; Balkan Salsa Congress, Bulgaria, Berlin Salsa Congress 2011, Pedro Gomez Salsa Weekend, Roma.
Toate acestea condimentate cu multă pasiune, ritm şi muzică latino au creat o comunitate puternică de salsa în Braşov, un centru de interes adunând în jur cursanţi din toate categoriile sociale şi de vârstă.
Salsa Picante a reuşit de-alungul timpului colaborări de succes cu celelalte şcoli de salsa din ţară, ceea ce a încurajat ideea organizării Festivalului Naţional de Salsa la Braşov. Festivalul a avut un real succes, crescând an de an, fiind cotat ca cel mai mare eveniment de salsa din România, cu o participare de peste 1500 de dansatori de salsa din ţară şi din străinătate.
Despre Salsa
Salsa reprezintă un stil de muzică şi dans ce îşi are originile în America de Sud şi Insulele Caraibe, dar care s-a dezvoltat în toată lumea în diferite variante ceea ce a dus la apariţia mai multor stiluri. Este cea mai populară variaţie a unui dans latino şi dezvoltarea sa într-un fenomen internaţional a luat prin surprindere lumea întreagă!
A devenit mai mult decât un mod de a petrece timpul, este un stil pasional de viaţă pentru mii de persoane din toată lumea prin festivalurile de salsa naţionale şi internaţionale.
Este un dans spontan, posibil chiar şi între două persoane care nu s-au văzut niciodată până în acel moment, dacă cei doi ştiu elementele de bază. În acelaşi timp, este un dans la liber, neavând nevoie de coregrafie. Un dans dinamic, ritmat, combinată cu mişcări senzuale, salsa este considerat un dans distractiv care te ajută să evadezi de grijile cotidiene. Poate fi învăţat de oricine doreşte să încerce ceva nou, indiferent de vârstă şi ocupaţie, ajungând să se îndrăgostească repede de ritm, muzică şi dans.
Tehnic, se dansează în 8 timpi, însă practic se calcă doar 6 paşi, 2 fiind pauze. Se poate dansa fără partener, însă de obicei se dansează în cuplu, bărbatul fiind cel care conduce şi inspiră mişcările femeii. Mişcările picioarelor (paşilor) sunt lente numai în comparaţie cu mişcările braţelor, care trimit în permanenţă diferite semnale partenerei: semnal de piruetă pe stânga, pe dreapta, etc.
Cuvinte cheie pentru salsa:
ritm, relaxare, comunicare, distracţie, evadare, mişcare, socializare, bunădispoziţie, prietenie, energie pozitivă, recăpătarea încrederii în sine, un mod de a-ţi înfrânge timiditatea, descoperirea feminităţii, un medicament pentru suflet, o cale de socializare.
Compozitori, cântăreţi şi orchestre de salsa: Ignacio Piñeras, Willie Colón, Tito Puente, Tito Rodriguez, Eddie Palmieri, Willie Colon, Perez Prado, Cachao, Ray Baretto, Machito, Héctor Lavoe, Ismael Miranda, Ruben Bládes, Celia Cruz, Jose Alberto, Gilberto Santa Rosa, Marc Anthony, Fania Records, Buena Vista Social Club, Nelson Feliciano, El Gran Combo, Grupo Niche şi mulţi mulţi alţii.