Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților a dezbătut miercuri, 4 aprilie, aplicarea principiului subsidiarității și proporționalității în elaborarea legislației europene. Inițiativa dezbaterii aparține deputatului PSD Roxana Mînzatu care a participat, în 26 martie 2018, la lucrările Grupului de lucru COSAC de la Bruxelles. Acesta lucrează, cu un mandat valabil până în iulie 2018, la identificarea de soluții pentru o mai bună aplicare a subsidiarității în legiferarea comunitară. În același timp analizează și tema unor posibile redelegări de competențe către statele membre U.E.
Potrivit Tratatului, în anumite domenii, Uniunea Europeană partajează competențele de legiferare cu statele membre. Vorbim de domenii precum mediul, agricultura, protecția consumatorului, transporturile. Aplicarea principiului subsidiarității, adică al legiferării, pe cât posibil, la un nivel cât mai apropiat de cetățeni, este extrem de important. Desigur, acolo unde necesitatea și valoarea adăugată europeană sunt clar stabilite, se legiferează la nivel comunitar, de exemplu prin directive.
Cum funcționează azi aplicarea principiului subsidiarității? Examinarea propunerilor legislative ale Comisiei Europene se realizează de către parlamentele naționale care pot emite opinii motivate într-un termen de 8 săptămâni. Ca urmare a primirii opiniilor motivate de la parlamentele naționale, Comisia Europeană are, momentan, libertatea de ține sau nu cont de ele, cu argumentarea de rigoare.
”România a preluat, la aderarea din 2007, o mare parte a aquis-ului comunitar, adică a legislației europene în vigoare la acel moment. Desigur, au existat negocieri prealabile între Uniune și România pe fiecare domeniu, dar acestea nu au putut genera aceleași rezultate ca în situația în care România ar fi participat la examinarea legislației în faza de elaborare. În primul deceniu de apartenență a României la U.E. nu puține au fost momentele când prevederile unor Directive europene au părut că nu țin cont de particularitățile României. Asta rezolvă subsidiaritatea. Permite un dialog politic pentru legiferarea să se facă la nivelul cel mai apropiat-posibil de cetățean. Tocmai de aceea este foarte important ca acum, stat membru fiind, să ne implicăm activ în respectarea principiului subsidiariății în acele domenii în care competențele sunt partajate”, explică parlamentarul social-democrat.
Roxana Mînzatu le-a relatat colegilor din Comisia pentru Afaceri Europene, că la reuniunea COSAC de la Bruxelles a susținut implicarea parlamentelor naționale în toate etapele procedurii legislative europene, de la etapa pre-legislativă, a consultărilor sub formă de cartă albă sau cartă verde, până la examinarea textului final negociat de co-legislatorii europeni (Parlamentul European și Consiliul). Acesta din urmă, de multe ori, diferă substanțial de propunerea legislativă examinată de parlamentele naționale.
”De asemenea, în acord cu majoritatea statelor membre, credem că este nevoie de extinderea termenului de opt săptămâni pentru ca parlamentele naționale să verifice conformitatea proiectului legislativ cu principiul subsidiarității” a adăugat Roxana Mînzatu
Până în data de 15 iulie 2018 va fi prezentat un raport prin care se vor transmite principalele recomandări de îmbunătățire a aplicării principiului subsidiarității. Raportul este întocmit de așa numitul ”TaskForce” condus de vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, și asistat de grupul de lucru format din câte doi reprezentanți ai parlamentelor naționale din fiecare stat membru al Uniunii Europene.