Roxana Mînzatu le cere socoteală miniștrilor economiei, energiei și mediului de afaceri

0
567 vizualizari
views

Deputatul Roxana Mînzatu, fost ministru al Fondurilor Europene, solicită mai multor miniștri să nu gireze un jaf național cu fonduri europene și le cere socoteală acestora în privința asigurării accesului corect, legal și transparent al tuturor agenților economici la competiția pentru finanțare.

Întrebare adresată către:

Domnului Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri

Domnule Ministru,

În aprilie 2020 ați anunțat public că veți sprijini cu granturi firmele afectate de pandemia Covid-19. În mai 2020 ați anunțat că bugetul este de 1 miliard de euro. Mai trec câteva luni fără să se întâmple nimic și, în 30 iulie 2020, ați adoptat OUG 130/2020.

Astăzi, 16 septembrie 2020, nicio firmă din România nu a accesat niciun euro din acești bani, mai mult, nicio firmă nu a avut nici măcar șansa să solicite vreun euro din acest miliard, pentru că dumneavoastră, guvernanții, nu ați publicat nici până azi regulile complete ale solicitării fondurilor și, evident, nu ați lansat sesiunile de primire proiecte. La șase luni de la debutul stării de urgență nu știm nici măcar când vor începe aceste sesiuni.

În schimb, PNL, partidul pe care îl reprezentați, desfășoară de luni de zile campanii publice prin care se laudă că ați ajutat economia prin aceste granturi de 1 miliard de euro, paginile din rețelele de socializare ale politicienilor liberali fiind pline de postere laudative despre … o iluzie.

În atâtea luni de așteptare pentru mediul de afaceri, Domnule Ministru, ați preferat să dați, din când în când, declarații de presă vagi în loc să răspundeți concret la întrebări, observații sau propuneri, care, știți bine, au fost și sunt numeroase (pe tema activităților economice eligibile, a cheltuielilor eligibile, a formularelor impuse pentru planurile de afaceri, a motivului pentru care cereți cofinanțare la granturi pentru capital de lucru, a momentului când aplicantul dovedește cofinanțarea, și a multor altor criterii pe care le-ați propus prin OUG 130).

Nu ați organizat, Domnule Ministru, o minimă campanie de informare publică. Era nevoie și se putea face online! Nu ați venit în Parlament pentru a oferi lămuriri despre aceste programe.

Informația despre aceste granturi vine rar și cu picătura, fără nicio coerență, într-o atmosferă caracterizată de secretomanie și haos organizatoric.

Abia ieri, 15 septembrie 2020, ați publicat primele drafturi de proceduri / ghiduri ale solicitantului în care, ați strecurat că:

  • Veți anunța cu 3 (trei) zile înainte când va incepe sesiunea de depunere a proiectelor!
  • Va dura 5 zile atât sesiunea pentru accesare microgranturi capital de lucru cât și cea pentru granturi capital de lucru
  • Va dura 10 zile sesiunea pentru granturi investiții

Nu ați vrut să anunțați public, clar, argumentat, de când începe depunerea cererilor de finanțare pentru cele 3 tipuri de granturi anunțate, în schimb, acum aflăm, ca în povestea lui Cănuță Om Sucit, care va fi termenul limită de depunere– 30 octombrie 2020. Ați început cu … sfârșitul.

Așadar, la circa o lună distanță de termenul limită anunțat zilele acestea, acest 30 octombrie 2020, agenții economici tot nu știu când începe depunerea cererilor de finanțare și nici conținutul formularelor, care este opis-ul oficial al acestor dosare de finanțare sau poate alte cerințe funcționale care ar necesita timp pentru ca firmele să le poată îndeplini în vederea solicitării granturilor și care, dacă nu le știu din timp, îi pot împiedica să ceară fondurile.

Ați ridicat suspiciunile inițiale la rang de certitudine prin această lipsă totală de transparență, prin faptul că, până în ultima zi dinaintea lansării sesiunilor, tot mai țineți ”la sertar” elemente esențiale precum ”anexa 1” despre care se vorbește în ghidul pentru granturi investiții – exact modelul Planului de investiții / afaceri care trebuie completat de firme.

Domnule Ministru,

Aveați la dispoziție modelul amplelor consultări publice realizate înainte de lansarea fiecărei ediții Start Up Nation, și, desigur, puteați îmbunătăți instrumentele de consultare folosite de guvernul PSD față de care, știm, dumneavoastră, guvernul PNL, vă considerați infinit mai competenți.

De ce ați preferat și continuați să preferați să țineți informațiile ascunse, la ”sertar” până în imediata apropiere a momentului lansării? Pe cine doriți să avantajați cu o astfel de abordare total netransparentă?

Sunt întrebări corecte care mi-au fost și mie adresate, în repetate rânduri, de antreprenori care s-au chinuit să vă urmărească discursurile, să citească ordonanța 130, să sune în zadar la instituțiile pe care le conduceți pentru a putea să ia decizii, să se pregătească.

Sunt întrebări pe care vi le adresez, în calitate de deputat, și la care aștept nu doar un răspuns onest dar și o ajustare rapidă, în bine, a comportamentului Guvernului dumneavoastră și a ministerului pe care îl conduceți. Luați măsuri ca să poată avea toți antreprenorii toată informația și timp pentru a se pregăti! Și antreprenorii v-au așteptat cu aceste finanțări timp de 6 luni!

Vreau să cred că nu veți gira până la capăt, prin acest haos și lipsă de transparență, un jaf fără precedent cu fonduri publice, cu fonduri europene, care să privilegieze anumite firme sau care să condiționeze anumite firme.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic