Recunoaștere incontestabilă a valorii maestrului Nicolae Diaconu

0
2.498 vizualizari
views

Meșterul popular Nicolae Diaconu a trecut la cele veșnice, o mare pierdere pentru comunitatea codleană. La ora la care se oficia suljba de sărăcustă de către preoții reuniți ai parohiilor din Codlea, consilierii locali au votat în unanimitate în ședință extraordinară, ca instituția Casei Municipale de Cultură Codlea sau una din străzile municipiului să primească numele inventatorului ceramicii figurative românești, inițiativă a doamnei consilier Corina Bănoiu și a viceprimarului Mihai Cîmpeanu. Meritele artistului nostru local trecut la cele veșnice sunt consemnate și de către primul ministru al României, Dacian Cioloș, pe pagina de facebook a domniei sale:

,,Universul satului romanesc nu ar putea fi perceput și cunoscut în toată frumusețea sa fără operele artistului popular Nicolae Diaconu. Talent nativ ieșit din comun, Nicolae Diaconu a promovat în țară și în lume tradițiile românești, cu ingeniozitate, originalitate, prin figurinele din lut cărora le-a dat viață și personalitate.
L-am cunoscut acum mai bine de zece ani, la târguri de artă populară și am avut ocazia să-i găzduiesc expoziții și la Bruxelles. Am prețuit îndeosebi măiestria și stăruința artistului popular de a modela din lut, simbol al mitului facerii, o nouă și inedită imagine a universului satului romanesc. Am apreciat, de asemenea, generozitatea și răbdarea cu care a transmis tinerilor meșteșugul modelării lutului, precum și pasiunea pentru tradițiile și valorile autentice.
Drum lin, Nicolae! Dumnezeu să te aibă în grijă!”

Premierul Dacian Cioloș a trimis și o coroană în semn de omagiu și prețuire față de marele artist.

Dacă familia marelui maestru va fi de acord, sicriul va fi depus pentru câteva ore în cursul zilei de 19 octombrie în holul Casei de Cultură, astfel încât comunitatea să își poată lua rămas bun, aducând un ultim omagiu. Înmormântarea va avea loc la orele 13:00, în cimitirul de sus de la români – Biserica Înălțarea Domnului.

coroana_nicolae_diaconu

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic