Proprietarii de terenuri, obligaţi să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului

0
108 vizualizari
views

Proiectul de lege prin care proprietarii de terenuri vor fi obligaţi să îndepărteze ambrozia pe tot parcursul anului a fost adoptat de către Senat.

Senatul a adoptat, marţi, o propunere legislativă iniţiată de parlamentari USR prin care se extinde perioada de combatere a ambroziei la întregul an şi se prevede că autorităţile locale vor putea interveni, în baza unei ordonanţe preşedinţiale, pe terenurile unde proprietarii nu au efectuat operaţiunile de combatere a ambroziei.

Iniţiatorii au motivat propunerea de extindere a perioadei de combatere a ambroziei, de până în 30 iunie, prevedere legală în vigoare, la întregul an, prin faptul că, fiind vorba de o plantă sălbatică, caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la an la an.

Potrivit iniţiativei legislative, proprietarii terenurilor şi administratorii de drumuri publice sau lacuri vor putea cere autorităţilor locale să execute contra cost intervenţii specifice pentru eliminarea ambroziei.

Potrivit ultimelor date statistice invocate de iniţiatorii proiectului de act normativ, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceştia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050 jumătate din populaţia lumii va suferi de un tip de alergie.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic