Proiect de asistență socială pentru copiii defavorizați din Codlea

0
1.261 vizualizari
views

asociatia raza de luna

Anul trecut în vară apărea articolul „Chipului fără nume i-a rămas doar speranţa”. Dovadă că articolul a însemnat mai mult decât o consemnare a unei stări de fapt stă Asociaţia Judeţeană pentru Protecţie Socială „Rază de lună” Braşov nou înfiinţată în Codlea şi primul proiect implementat de asociaţie, Centrul de Zi „Rază de lună” Codlea.

Centrul de zi se adresează copiilor de vârstă şcolară mică (6-11 ani, elevi în şcoala primară) proveniţi din medii defavorizate, din familii – caz social codlene.

Serviciile oferite în cadrul Centrului de Zi sunt diverse şi în conformitate cu standardele specifice de calitate pentru centrele de zi; copiii beneficiază de o masă caldă şi de o gustare, petrec în centru 6 ore/zi, după orele de şcoală, de luni până vineri, pe parcursul întregului an şcolar. Aici desfăşoară activităţi educaţionale, artistice, activităţi de recreere, de dezvoltare a abilităţilor intrapersonale, interpersonale şi de viaţă în comunitate, menite să asigure integrarea socială şi şcolară, dezvoltarea armonioasă şi asimilarea unui set de valori şi repere morale şi de educaţie. Programele centrului sunt gândite pentru a preveni abandonul şcolar, marginalizarea, discriminarea, pentru a înlesni adaptarea acestor copii la mediul şcolar şi a le oferi un model de educaţie.

Dincolo de vederea de ansamblu asupra problematicii copiilor străzii, copiilor proveniţi din medii defavorizate, cazuri sociale, am identificat „amănunte” care marchează destinul acestor copii: sunt blamaţi, sunt identificaţi cu problemele părinţilor, sunt discriminaţi, marginalizaţi, destul de mulţi semeni de-ai noştri considerând ca o normalitate rasismul şi discriminarea.

Asociaţia „Rază de lună” va încheia parteneriate cu instituţiile cu implicare socială : primărie, şcoli, fundaţii, aceste parteneriate având menirea să ajute la buna desfăşurare a activităţii centrului.

Centrul mizează şi pe un impact notabil la nivelul comunităţii, rezultatele urmând nu doar să schimbe vieţile copiilor şi familiilor beneficiari ai centrului, ci şi să schimbe mentalităţi.

Activitatea din centru va fi desfăşurată de către specialişti, munca fiind una complexă şi cu implicaţii profunde la toate nivelurile: cognitiv, psihic, afectiv-emoţional, social.

Centrul va fi inaugurat în luna septembrie, odată cu începerea anului şcolar 2013-2014 şi va găzdui zilnic un număr de 50 de copii. Vă vom ţine la curent cu activitatea centrului şi cu siguranţă rezultatele vor fi pe măsura sprijinului obţinut de la Consiliul Judeţean Braşov, principal finanţator al proiectului Centrul de Zi „Rază de lună” Codlea. Sperăm că Primăria Municipiului Codlea va sprijini deasemenea acest centru, el asigurând servicii sociale mai mult decât necesare comunităţii. Lucrurile se pot face într-adevăr când există voinţă şi ne pasă. Şi când consiliile locale şi judeţene sprijină cu prioritate proiectele menite să schimbe viitorul societăţii, să schimbe viaţa unor copii a căror singură „vină” este aceea de a se fi născut în familii sărace, în familii cu probleme, probleme pe care societatea împreună cu instituţiile statului încă nu au reuşit să le rezolve.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic