Procesiunea de sfințire a apei la Codlea, 6 ianuarie 2012

0
1.956 vizualizari
views

Boboteaza Codea

Botezul Domnului a fost sărbătorit cu cinste de credincioșii codleni de-a lungul secolelor. Tradiția continuă.

Odată cu Botezul Său, prin atingerea de apa Iordanului, Iisus Hristos a sfinţit „firea apelor”, iar prin apă îi sfinţeşte şi astăzi pe credincioşii creştini. De aceea, Biserica noastră a rânduit ca în această zi preoţii să oficieze şi serviciul divin de sfinţire a apei, numită „aghiasma mare”, ce este în mod evident „izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie… plină de putere îngerească…” (Slujba de sfinţire a apei). – ne scrie părintele Nistor Laurențiu.

Clopotele au sunat dis de dimineață, vestind sărbătoare mare. Slujba de la Biserica Înălțarea Domnului a fost asistată de o mulțime numeroasă de credincioși codleni. Pentru sfințirea apei, procesiunea a coborât cu praporii (steagurile) în Piața Românească, la troiță. Clopotetele au răsunat din nou. Este o tradiție ca procesiunile religioase să fie ținute la intersecții de drumuri, în aer liber.

În locul numit Piața Românească erau înainte două crepuri de beton din care se adăpau vitele. La sărbători se dezinfectau cu var, erau spălate bine și păzite de bătrânele din vecinătate până la sfințirea apelor.

Acum este o troiță în acest loc sfințit al Codlei, pe unde trec de veacuri alaiurile de creștini cu ocazia nunților, sărbătorilor sau chiar înmormântărilor.

Piața Românească este numit spațiul din fața casei parohiale, fostul sediu al Casinei Române din Codlea, înființată de preotul Iosif Comănescu, profesorul Anania Boldor și învățătorul Pascu Ioan, puțin înainte de începutul primului război mondial. Scopul casinei era dezvoltarea culturii strămoșești.

Procesiuni cu prilejul Botezului Domnului au fost ținute de-a lungul vremurilor la Codlea de preoții Ioan Ilea(1793-1811), Gheorghe Ilea(1812-1826), Petru Vlad(1828-1865),  Ioan Moraru(1866-1880), Iosif Comanescu(1881-1922), Gheorghe Prejmerean(1922-1943), Gheorghe Strejac (1944-1983), Aurel Marian (1944-1993) , Aurel Petrişor ( 1984 – 1990 ), Ioan Stăniloiu (1990 – 1996 ). Din 1994 slujba este ținută de preotul Ion Cioacă  împreună cu  preotul Gheorghe Cioacă (din 2007).


Mulțumim domnului inginer Gheorghe Lupu care ne-a ajutat la întocmirea acestui material, punându-ne la dispozitie documente istorice despre Codlea adunate timp de o viață.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic