Prin interzicerea testelor rapide în farmacii, Guvernul României ignoră recomandările OMS

0
749 vizualizari
views

În situația în care țările din Uniunea Europeană și din lume practică testarea Covid folosind teste rapide antigen, în România vânzarea testelor rapide antigen pentru Covid-19 nu mai poate fi făcută în farmaciile din țara noastră, ca urmare a unei decizii a Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Deși accesul usor și în timp util la testare este esențial, pentru a identifica infecțiile din comunitate, pentru a avea o imagine clară asupra evoluției epidemiei și pentru a optimiza eficacitatea măsurilor, precum izolarea cazurilor și urmărirea contactelor.

Tododata, Organizația Mondială a Sănătății, Comisia Europeană și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) fac recomandari  privind testarea cât mai largă pentru Covid. Toate aceste organisme  facand precizarea că, atunci când capacitatea de testare nu este suficientă, soluția este folosirea și a testelor rapide pe bază de antigen, urgența fiind identificarea cât mai multor persoane infectate în cel mai scurt timp și izolarea acestora.

Prioritate ar trebui sa aiba la testare perosanele care prezinta riscuri de a face o forma severa a bolii, personalul medical precum si de la primele simptome, angajatii din scoli, centre sociale.

In aceste conditii, OMS a declarat la sfarsitul lunii septembrie ca aproximativ 120 milione de teste rapide vor fi puse la dispozitia tarilor cu veituri mici si medii, cu maxim 5 dolari pe unitate. Agenția europeană menționează că această creștere a capacității de testare a dus la identificarea unui număr sporit de cazuri asimptomatice sau cu forme ușoare ale bolii.

Cunoscând toate aceste date, ce face Guvernul României?

Prin reprezentantul sau, premierul Ludovic Orban a declarat recent că avem o capacitate de peste 50.000 de teste pe zi, însă nu există cerere pentru atâtea. 

Mai mult decat atat, plus, premierul a declarat că „nu s-au degajat suficiente argumente” pentru a face în România o testare în masă cu teste rapide pe bază de antigen, după modelul Slovaciei sau al Austriei. Ludovic Orban a susținut că obiectivul este creșterea capacității de testare prin RT PCR.

In acest timp, in care Romania ignoră recomandările Comisiei Europene și ale OMS: testează mai puțin decât capacitatea pe care o are, nu testează masiv în focare și nu asigură accesul ușor al populației la teste, in Italia, testarea se face rapid, cu ajutorul farmaciilor.

Daca mergi la Roma, te poţi testa pentru Covid-19 la farmacie. Nu este nevoie de trimitere de la vreun medic, dar trebuie să ai programare. Pentru ca 600de  farmacii din regiunea Romei sunt implicate într-o campanie de testare iar Testele rapide făcute în farmaciile din Roma au preț fix, 22 de euro.

În farmaciile din România, testele rapide antigen, sunt interzise!

Cum este posibil ca la un numar de 10 000 de cazuri pe zi, in Romania sa fie luata o astfel de masura? De ce ai interzice testarea initiata pe banii si din initiativa cetatenilor?

Poate pretul prea mic al acestora? Spre deosebire de cei aproximativ 400 ron dati in clinicile private pe un test PCR?

Programul PSD de combatere a epidemiei SARSCOV2, elaborat impreuna cu specialistii in domeniu, prevede explicit recomandarile facute de OMS, inclusiv fata de testele antigen:

-Testarea rapidă a pacienților înainte de consult sau internarea în spital cu teste de antigen, aflate pe lista OMS

-Incurajarea angajatorilor să își testeze periodic personalul asimptomatic cu teste de antigen, aflate pe lista OMS, acordarea de consiliere și deduceri financiare pentru cheltuielile cu testarea.

-Accesul facil la testare. Dezvoltarea unei aplicații informatice care să permită oricui să beneficieze de testare, la nevoie, în cazul în care consideră că este la risc de infecție

-Creșterea capacității de testare, în condiții de control al calității, prin crearea de centre regionale de training și supervizare, în parteneriat cu instituțiile de învățământ medical superior și cu Institutul Cantacuzino

-Încurajarea producției de medicamente autohtone și de dispozitive medicale necesare pentru diagnosticarea și tratamentul COVID-19

Ceea ce inca nu a inteles actualul guvern, este ca populația trebuie să fie în parteneriat cu autoritățile, NU să fie considerată ”vinovatul” care trebuie sancționat pentru extinderea epidemiei în România! Prin masura interzicerii vanzarii testelor rapide in farmacii, tocmai i s-a luat cetateanului dreptul de a fi partener al statului, prioritatea acestuia in lupta anti COVID ramanand  doar aplicarea sancțiunilor și măsurilor coercitive excesive asupra propriilor cetateni.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic