Prima școală românească

0
2.933 vizualizari
views

În Scheii Brașovului s-au plămădit valori de spiritualitate românească, ale căror începuturi trebuie căutate de pe vremea geto-dacilor, când la Pietrele lui Solomon, în satul dacic de altă dată, supraviețuiau dârji strămoșii noștri.

Sala de clasă Anton Pann din Muzeul Prima Scoala Romaneasca amintește nu numai de popasurile repetate ale marelui povestitor ci și de scoala veche. Atestată de cronica locală la anul 1495, când s-au zidit școala și biserica (școala din Schei își confirmă existența în condițiile anului 1390 când se emite puba papală a lui Bonifaciu al IX-lea pentru ca un Omiliar manual școlar descoperit recent presupune existența școlii în veacurile XI-XII, povestește pr. prof. dr. Vasile Olteanu.

În tot timpul existenței sale în jurul școlii s-a fondat un focar de cultură, tipărindu-se cele dintâi cărți de cultură în limba română, prin teascurile diaconului Coresi scriindu-se prima cronică cu subiect românesc, prima gramatică românească și primul calendar almanah în limba română, formându-se și o adevărată școală de copiști prin activitatea de traducere, copiere și transcriere a cărților de cultură și cult de către slujitorii bisericii și ai școlii.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic