Prețul benzinei și cel al motorinei au coborât la un nivel nemaiîntâlnit de peste un an.
Prețul benzinei a coborât sub 6,5 lei/l, nivel nemaiîntâlnit de la mijlocul lunii ianuarie a anului trecut, iar cel al motorinei a a ajuns la 6,65 lei/l, ultima oară înregistrat la începutul lunii februarie 2022, în urma deciziei liderului pieței, OMV Petrom, de a ieftini în această noapte, pentru cea de-a 5-a oară în ultimele 6 zile, atât benzina, cât și combustibilul diesel cu 14 bani/l, relevă datele analizate de Profit.ro.
În urma ieftinirilor repetate din ultimele 6 zile, prețul benzinei standard a scăzut cu 31 bani/l (- 4,55%), iar cel al motorinei standard cu 42 bani/l (- 6%), în stațiile Petrom și OMV din capitală.
După scăderile de prețuri de luni, în stațiile Petrom, benzina standard este vândută cu 6,49-6,55 lei/l, iar diesel-ul cu 6,65-6,68 lei/l.
Prețurile din stațiile OMV (6,60-6,64 lei/l la benzină și 6,73-6,76 lei/l la motorină) sunt inferioare cu 13 bani/l celor din stațiile premium concurente, operate de Mol și Rompetrol, ceea ce sugerează că în următoarele ore și aceste companii vor efectua ieftiniri.
Preţ carburanți 24 aprilie 2023. Luni, prețurile din stațiile Lukoil erau mai mari cu 12 lei/l decât cele din stațiile Petrom (aflate de obicei pe aceeași nișă de preț), ele fiind chiar superioare chiar și celor din stațiile OMV (care fac parte din categoria premium) cu un ban/l la benzină și cu 5 bani/l la motorină.
Foarte probabil, pentru a elimina sau măcar atenua decalajul, Lukoil va efectua în următoarele ore o mișcare similară celei de sâmbătă, când a redus prețurile cu 14-16 bani/l.
Scăderea pare paradoxală la prima vedere, cu atât mai mult cu cât în aceste zile ar trebui să intre în revizie programată până la finalul lunii iunie rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom.
Numai că, în aceste situații, compania își face stocuri în avans, în funcție de consumul estimat, care ar putea fi în ușoară scădere față de previziuni. În plus, se pare că și cererea de carburanți din Ucraina este în scădere.
Petrom a redus în luna martie volumul livrărilor directe de benzină procesată la Brazi către companiile ucrainene cu 40%, la 13,8 mii tone, în condițiile în care în martie volumul de benzină importat de Ucraina a scăzut cu 37%, la 85,2 mii tone.
Celălalt mare producător de carburanți din România, Rompetrol, nu a exportat direct carburanți în Ucraina de la sfârșitul lunii ianuarie, deși comercianții moldoveni continuă să furnizeze benzină procesată la Petromidia companiilor ucrainene, susține presa de specialitate de la Kiev, scrie profit.ro.
Scăderea livrărilor către Ucraina ar putea sugera că în prezent există un excedent de carburanți (produși intern sau importați) pe piața autohtonă.
În ultima săptămână cotațiile petrolului Brent, de referință pe piața globală, au scăzut de la 87 dolari pe baril la 81 dolari pe baril.