Activitatea firmei care polua olfactiv municipiul Codlea cu un miros greu de suportat pentru cetățenii localității, a pierdut procesul în instanță intentat de Peneș, după ce proprietarul terenului pe care a fost construit sistemul de procesare a dejecțiilor provenit de la păsări, a sistat sursele de alimentare pentru procesare.
Dacă în mod inițial instanța a admis cererea fabricii invocând o ordonanță preșidențială prin care se arată că fabrica este singura de acest gen din țară pentru procesarea compostului și așternutului din fermele de păsări în fertilizant natural, ulterior instanța a revenit asupra deciziei și a închis activitatea firmei. Pentru a putea funcționa fără să polueze olfactiv, această firmă ar trebui să investească aproximativ 25 mii de euro în filtre, lucru pe care nu l-a făcut.
Cel care a luat decizia de a nu le mai permite funcționarea în calitate de proprietar al terenului și furnizor al utilităților, este Stinghe Neculaie, noul proprietar al PENEȘ, cel mai mare producător și procesator de carne de curcan din România.
În discuțiile anterioare, Stinghe Neculaie, proprietarul PENEȘ, a pus în vedere fabricii de procesare a dejecțiilor în vederea transformării acestora în îngrășământ, furnizarea a peste 30 de mii de tone de materie primă anual, cu condiția respectării specificațiilor tehnice privind procesarea, incluzând sistemul de filtrare. Din păcate firma de procesare nu a ținut cont de aceste specificații și nu a instalat filtrele pentru stoparea mirosului.
Decizia instanței nu este definitivă, iar proprietarul PENEȘ, Stinghe Neculaie spune că este deschis găsirii unor soluții, intenția acestuia nu este de a închide afacerea fabricii, ci funcționarea cu respectarea normelor privind poluarea mediului.