Placă memorială dezvelită la Muzeul „Prima Școală Românească”

0
896 vizualizari
views

În cursul zilei de 13 iunie, la Muzeul „Prima Școală Românească” a fost dezvelită o placă memorială dedicată renascentistului Petar Beron, personalitate a culturii bulgare din secolul al XIX-lea. Doctorul Petar Beron a trăit mulți ani în Șcheii Brașovului și în anul 1824 a tipărit aici primul manual modern bulgar, „Abecedarul cu diverse învățături”, cunoscut și sub denumirea de „Abecedarul cu pește”.

La eveniment au participat oaspeți de seamă: Chavdar Dimov, însărcinatul cu afaceri și ministru plenipotențiar al Ambasadei Republicii Bulgaria în România, Iavor Stoyanov, consilierul Ambasadei Bulgariei, arhimandrit dr. Victor Mutafov, reprezentantul Patriarhiei Bulgare la București, și Anton Cancev, președintele Federației Comunităților Bulgare din România. Gazde le-au fost vicepreședintele Consiliului Județean Brașov Mariana Câju, preot prof. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Școală Românească”, și preot Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului.

„Suntem aici pentru a onora un eveniment unificator al popoarelor bulgar și român: omagierea autorului «Abecedarului cu pește», dr. Petar Beron, și a locului în care a fost tipărit acest manual. Istoria popoarelor noastre este strâns corelată, fapt este dovedit prin poveștile de viață ale lui Anton Pann și doctorului Petan Beron, ambii născuți pe meleaguri bulgărești și ale căror destine se intersectează aici, la Brașov, în clădirea Primei Școli Românești. «Abecedarul cu pește», manual enciclopedic care conține gramatică, științele naturii, aritmetică, etică și instrucțiuni practice, reprezintă bazele învățământului modern laic, în perioada renașterii bulgare. Cartea a fost folosită în cadrul școlilor bulgărești timp de aproape jumătate de secol”, a spus Chavdar Dimov. Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Bulgariei a evidențiat susținerea și cooperarea activă pe care Biserica Ortodoxă Română și dr. Vasile Oltean au acordat-o acestui demers cultural. Având în vedere că în cadrul Muzeului „Prima Școală Românească” sunt păstrate exponate neprețuite, în limbile bulgară, română și ale altor popoare care au folosit alfabetul chirilic, oficialul bulgar a anunțat că împreună cu specialiștii Universității de Biblioteconomie și Știința Informării de la Sofia propune elaborarea unui proiect pentru digitalizarea acestui patrimoniu cultural și științific de excepție.

În opinia vicepreședintelui CJ Mariana Câju, evenimentul de astăzi reprezintă o apropiere între popoarele român și bulgar, într-o Europă unită: „Este vorba despre legătura istorică dintre cele două popoare, manifestată mai ales în epoca modernă când și românii, și bulgarii luptau pentru renaștere și eliberare națională. Ne mândrim că Petar Beron, pe care îl considerăm un șcheian de-al nostru, a reușit să dea atât de mult poporului bulgar prin tipărirea primului manual modern al învățământului bulgar. Instituția noastră va sprijini în continuare toate proiectele Ambasadei Bulgariei. Remarc faptul că acest demers a fost început de vicepreședintele Consiliului Județean Claudiu Coman, care a acordat tot sprijinul pentru concretizarea lui”.

Momentul inaugural a fost precedat de o slujbă religioasă. Cheltuielile cu realizarea și montarea plăcii memoriale au fost asigurate de către Republica Bulgaria.

018 (Copy) 020 (Copy) 025 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic