O viaţă de excepţie – Inginer Gheorghe Lupu

0
1.886 vizualizari
views

Echipa Codlea Info a fost primită în casa şi familia unui om deosebit, care la vârsta de 80 de ani are foarte multe de spus.

Inginer electro-mecanic, pasionat de istorie, muzică, aviaţie, jurnalism, erudit si autodidact, domnul Gheorghe Lupu este un cetăţean model, personalitate cu care oraşul de la poalele Măgurei mereu se mândreşte.

De 50 de ani adună documente, fotografii, cărţi in limba română şi germană în căutarea adevărului istoric despre Ţara Bârsei: ,,Am vrut să ştiu pe unde calc”. Săpăturile arheologice în Cetatea de pe Măgura Codlei (1964-1968), arhivele, bibliotecile, podurile caselor au gazduit cercetările sale asidue.

  • În 1992, Gheorghe Lupu şi Tudor Păun au întocmit muncind vreme de doi ani monografia ,,Adevăr de istorie românească 1950-1989″, lucrare documentată de mare valoare care a rămas din păcate nepublicată din cauza lipsei de finanţare, dar care va sta cu siguranţă la loc de cinste în Muzeul oraşului Codlea care sperăm că se va deschide în viitorul apropiat.

,,Am adunat cât mi-a stat în putere o serie de înscrisuri şi fotografii mai vechi pe care încerc a le prezenta consătenilor mai în vârstă şi mai tineri pentru cunoaşterea luptei şi strădaniei depuse de strămoşii şi părinţii noştri la ridicarea nivelului de cultură a locuitorilor Codlei.”

  • Gheorghe Lupu si Tudor Paun au fost membri fondatori ai publicaţiei ,,Repere Codlene”, apărută în noiembrie si decembrie 2001, cu tiraj de 1500 de exemplare, unde personalităti ale oraşului au semnat articole: prof. Ioan Cioagă, prof. Klaus Dieter Untch, Petrică Buhnici, George Cutieru, Horia Marian, preot Adrian Munteanu, Prof. Rudolf Rekkert.
  • În 2006 vede tiparul ediţia a III-a a lucrării părintelui Iosif Comănescu ,,Studiu istorico-statistic asupra prezentului şi trecutului românilor din localitatea Codlea”, îngrijită de inginer Gheorghe Lupu, cu o prefaţă semnată de academicianul Alexandru Surdu, care are ,,rădăcini la Codlea”.

,,Cine vrea să preţuiască prezentul mai întîi să cunoască trecutul, fiindcă trecutul este baza prezentului.”

(Iosif Comănescu)

  • Anul 2008 este momentul publicării volumului ,,Scurt istoric al şcolilor românesti (1795 – 1950) şi săseşti (1408 – 1950) din Codlea”, semnată tot de Gheorghe Lupu si Tudor Păun:

,,Dacă limba unei naţiuni se numeşte cu tot dreptul al ei de suflet, apoi istoria ei este acel mijloc minunat prin care se manifestă viaţa ei naţională, ea este diploma de legitimaţiune cu care un popor se reprezintă în societatea şi concertul celorlalte popoare… Ea răspunde la întrebările: Cine sunteţi voi? Care sunt faptele? şi meritele voastre în serviciul umanităţii? La toate acestea şi altele întrebări se poate răspunde numai cu istoria în mână.” (George Bariţ)

  • În 2010 Gheorghe Lupu a ,,rugat să scrie despre Codlea profesori de meserie”, oferind documentaţia domnului Mihail Plăiaşu şi doamnei Elena Marin, care semneaza volumul ,,Codlea trecut si prezent”. Autorii consemnează în prefaţa lucrării:

,,O deosebită recunoştinţă îi purtăm domnului inginer Lupu Gheorghe pentru sprijinul şi bunăvoinţa avută de a pune la dispoziţie toate materialele pe care dânsul le-a strâns în anii când s-a ocupat de istoria Codlei.”

Tatăl domniei-sale, pe nume tot Gheorghe Lupu, a rămas în amintirea comunităţii pentru înfiinţarea primei fanfare româneşti la Codlea in 1926. A plătit un muzician să-i înveţe pe români notele, le cerea maximă punctualitate şi seriozitate ca la armată. Duminica, după slujba de la biserică, într-un chioşc din parc cânta fanfara săsească. Când fanfara românilor a interpretat prima piesă, Crai-Nou, scrisă de Ciprian Porumbescu, mulţimea a fost surprinsă de frumuseţea spectacolului.

Mulţumim familiei Lupu pentru găzduirea în zi sfântă de duminică. Permiţându-ne sa filmăm în biblioteca sa, domnul Lupu Gheorghe ne-a îndemnat cu inima deschisă:

,,Luati de aici tot ce vreţi, documentaţi-vă, eu le păstrez pentru muzeu. Scrieţi voi acum, e rândul vostru…”

,,Am avut o viaţă exceptională, am o familie minunată după 50 de ani de căsnicie. Scumpa mea soţie mi-a înghitit toate nebuniile şi a răbdat. Am crescut un fiu, avem un nepot şi am ridicat două case.”

,,A fost duminica cea mai plăcută pentru mine!”

Şi pentru noi, domnule inginer! Vă multumim şi este o mare onoare că v-am întâlnit!

Cu stimă, Corina NICA.

30 octombrie 2011

Interviu cu domnul Gheorghe Lupu

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic