Nicolae Diaconu-Ceramica figurativa

11
5.486 vizualizari
views
Ceramica figurativa
Nicolae Diaconu-Ceramica figurativa

Prin talentul sau nativ iesit din comun, prin calitatile exceptionale de plastician ceramist, prin ingeniozitate si perseverenta, Nicolae Diaconu si-a cautat, cu laudabila staruinta, si si-a gasit, dupa ani de cautari, un stil artistic propriu. Migalind de la bulgarele amorf la detaliu semnificat, el “croieste” din lut trupuri si chipuri de oameni, inzestrandu-i cu o maestrie ce tradeaza adevararta arta, cu atitudini, fizionomii si sentimente apartinand unei lumi atat de familiare din pruncie: cea a satului natal.

Ceramica figurativa
Nicolae si Marius Diaconu-Ceramica figurativa din tata-n fiu

Desface lutul in fasii si-l descanta indelung intre degetele-i puternice dar extrem de sensibile pentru a realiza, rand pe rand, opinci, obiele, itari, ie sau camasa, cojoc sau bunda,caciula sau naframa, care imbraca personajele de o varietate impresionanta, oferindu-le personalitati distincte, complete de o ipostaziere a gesticii si statutului social sau de varsta, ce reconstituie intregul univers al taranului roman. De pe planseta de lucru, din lut, apar pe rand, picioarele taranului (invelite in obiele si apoi incaltate in opinci), trupul, gatul si capul, bratele, ce ies de sub manecile  largi ale camasii,iar la urma caciula.

Lutul, innobilat printr-un intreg process tehnologic ce dureaza mai bine de jumatate de an, devine astfel, taran cu roaba, cu sapa sau cu sacul, taran citind ziarul, sau, pur si simplu, meditand (“cugetand”), fluieras, taranca cu cobilita sau cu covata, colindatori etc.

De obarsie din Tibanesti (Iasi), nascut la 1 Mai 1955, Nicolae Diaconu poarta cu sine amprenta universului rural care l-a zamislit si caruia incearca mereu sa-i descifreze tainele si sa-i reprezinte antropomorfic.

In semn de pretuire pentru valorile romanesti, Codlea Info va prezenta si in materialele urmatoare creatiile unuia dintre cei mai prestigiosi artisti ceramisti de sorginte populara – Nicolae Diaconu

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

11 COMENTARII

  1. Si cel mai important ,se preocupa de transmiterea acestui ”dar” copiilor. Il apreciem si ii multumim pentru ceea ce ne invata! Avem nevoie de frumos in viata noastra!

  2. Un domeniu in care pot sa ma mandresc ca am lucrat. Olaritul…Necesita foarte multa rabdare, foarte multa atentie. Insa in momentul in care privesti obiectul finisat, mandria ti se citeste in priviri. Si parca nu iti vine a crede ca a iesit ceva atat de frumos din mainile tale! Intr-adevar, avem atata nevoie de frumos. Si toti suntem capabili sa il facem, acest frumos!

  3. Ceramica figurativă din Codlea alături de Ministrul Agriculturii la Berlin | Stiri si evenimente din Municipiul Codlea | Codlea-Info.ro

    […] Comănescu, alaturi de care a fost şi unul dintre cei mai mari artizani ai ceramicii figurative, Nicolae Diaconu din Codlea. La eveniment, ministrul Valeriu Tabără a semnat contractul prin care România va […]

  4. Am lacrimi la ochi când vàd pa prietenul meu Nicolae Diaconu ! ! ! Nicolae, nu t-am vàzut de mult, dar promis, vor sà vine la tine „curând” ! Opere-tale sunt bine instalat în casa mea, si are un mare succes !!!

  5. […] NICOLAE DIACONU SOFRONESTI Ceramica figurativa – CodleaInfo […]

  6. As dori tare mult sa-mi duc copilele intr-un astfel de atelier , dar nu stiu exact unde si cand … Am trecut in decembrie prin Codlea , dar la adresa indicata de cei de la primarie, n-am gasit pe nimeni…Daca ma poate ajuta cineva cu informatii , ii multumesc de pe acum. Toate cele bune!

Comments are closed.