Motivele invocate în scrisoarea deschisă a celor 3 demisionari

7
1.517 vizualizari
views

Un nou start cu semne de întrebare

Adunarea Generală şi alegerile în Forul German Local Zeiden

Adunarea Generală a Forului German local Codlea / Zeiden a fost convocată pentru data de 3 martie, după ce pe data de 26 ianuarie a avut loc alocuţiunea preşedintelui Forului German Democrat din judeţul Braşov (DFDKK) Wolfgang Wittstock, pronunţându-se pe tema activităţii Forului din Codlea / Zeiden.

Forul Local din Codlea a fost înfiinţat în 2004 şi a fost înregistrat în 2005 ca persoană juridică. În oraşul multinaţional, în care se menţionau clar în evidenţa bisericii că mai traiesc 499 cetăţeni saşi, Forul German Codlea / Zeiden puternic criticat de mai mulţi saşi că nu ar mai activa de ani de zile în spiritul comunităţii săseşti, deşi este reprezentat pe plan local de către consilierul Erwin Albu. Contribuţiile membrilor (premisa pentru apartenenţă conform statutului) nu au mai fost plătite, respectiv încasate, lipsind lucrările publice în limba germană, lăsând de dorit preocuparea la nivel cultural; nu au mai fost îndeplinite Adunările Consiliului, Adunările Membrilor şi alegerile; prin aceasta în cadrul Forului German nu s-a mai îndeplinit legitimitatea democratică şi fără să beneficieze de suport de încredere, Erwin Albu nu a dat dovadă de disponibilitate pentru a se implica activ.
La începerea Adunării Generale s-a pus problema clarificării reprezentării la adunare, acest lucru fiind făcut de către conducătorul administrativ al forului transilvănean, Benjamin Josa, şi de asemenea de către preşedintele DFDKK, privind participarea la vot conform statutului. În articolul 6 din Statutul Forului se menţionează: “Calitatea de mebru în cadrul Forului Democrat al Germanilor din Zeiden / Codlea, poate fi aplicată orcărui cetăţean român, care poate demonstra apartenenţa sa la minoritatea germană prin cunoaşterea limbii germane şi prin deţinerea domiciliului în municipiul Codlea”. Cu toate acestea s-au admis în sală 13 persoane din 53, fară a fi cunoscători de limba germană, pe care Benjamin Josa i-a desemnat să gestioneze alegerile. Erwin Albu a argumentat că nu i se închide nimănui uşa.
În ciuda opiniilor divergente şi a spiritelor încinse, cotizaţiile membrilor au putut fi achitate şi plătite din martie 2011 de către membri. În final s-a putut trece la alegeri. Rezultatul alegerilor pentru postul de preşedinte s-a dovedit a fi în favoarea lui Erwin Albu (27 de voturi, faţă de 26 cât a avut contracandidatul său Paul Iacob). Albu a explicat că va renunţa la funcţie dacă peste 10 luni nu reuşeşte să îndeplinească o activitate care să motiveze. Pentru celelalte 4 funcţii de conducere au fost aleşi Paul Iacob, Andreas Hartig, Sandra Nicolescu şi Andrea Miron. Aşa cum a precizat preşedintele DFDKK, va trebui să se lucreze la Statutul Forului Local de la Codlea, pentru a exclude contradicţiile. De exemplu, din statutul de la Codlea lipseşte diferenţierea dintre membri aleşi cu drepturi depline şi cei fără drept de vot sau membri simpatizanţi – un aspect ce trebuie clar precizat în statut.

Termenul pentru prima Adunare de Consiliu a fost stabilit pentru data de 17 martie.
La acea dată cei trei membri constituenţi ai Forului Local Codlea, au semnat o scrisoare deschisă la adresa Forului Local şi la organismele subordonate, cât şi la presbiteriumul bisericii evanghelice din Codlea, la vecinii oraşului Codlea şi la presa de limbă germană.

Andreas Hartig, Andrea Miron si Paul Iacob şi-au semnat demisia din conducerea Forului Local. În scrisoare se preciza: “Cu toate acestea, alegerile nu îndeplinesc condiţiile propuse prin acord (…) De aceea au fost ignorate total condiţiile stipulate în Statutul Forului Local de la Codlea (…). Domnul Albu a abuzat de Forul German ca platformă pentru ambiţiile sale politice (…) Credibilitatea sa a scăzut în ochii noştri, îl cunoastem (…) şi de aceea nu îl recunoaştem ca preşedinte al Forului Local de la Codlea (…). Aşteptam ca domnul Erwin Albu să îşi anunţe necondiţionat retragerea din Forul German. Acest lucru trebuia să se întample în adunarea de astăzi şi ne vedem nevoiţi să reacţionăm prompt la cele întâmplate”.  Domnul Erwin Albu a comentat pe scurt pentru redacţie scrisoarea: “Poziţia câtorva membri nu este concludentă.” Pe blogul său personal (exclusiv în limba română), acesta nu luat atitudine în niciun fel la cele prezentate.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

7 COMENTARII

  1. Articolul acesta zgarie DOAR la suprafata problemei (Problemelor). Ar fii fost un mare ajutor daca ar fii fost publicata scrisoarea celor care si-au dat demisia din conducerea forumului in urma alegerilor frauduloase. (fiind o scrisoare deschisa ar fii putut publicata si fara drept de autor).
    Raman la parerea mea: populismul nu este cainta greselilor anterioare.

  2. Articolul (curios: vechi, antic şi de demult, dar readus „în forţă la lumină” de fiecare dată când mai dezgrop câte o neregulă a administraţiei codlene) exprimă PĂREREA unor persoane. Aceste PĂRERI nu sunt concludente, dar fiecare are dreptul la PĂRERE. Eu ştiu să respect acest drept.

    Acele alegeri INTERNE la care se face referire au fost CONDUSE la (faţa locului) şi RECUNOSCUTE de conducerea judeţeană şi naţională. Au existat anumite detalii tehnice asupra cărora s-au purtat discuţii în contradictoriu. Concludentă este opinia preşedintelui Forumului German al Judeţului Braşov, domnul Wolfgang Wittstock, pe care articolul îl citează aşa: „Aşa cum a precizat preşedintele DFDKK, va trebui să se lucreze la Statutul Forului Local de la Codlea, pentru a exclude contradicţiile. De exemplu, din statutul de la Codlea lipseşte diferenţierea dintre membri aleşi cu drepturi depline şi cei fără drept de vot sau membri simpatizanţi – un aspect ce trebuie clar precizat în statut.” Contracandidaţii mei care şi-au adus părinţii români, nevorbitori de limbă germană, dar care au fost bineveniţi în rândurile noastre, se fac că uită acest aspect şi încă alte câteva de care s-au bucurat.
    Alte PĂRERI sunt doar răuvoitoare, fără să urmărească esenţa şi uită detalii exacte ale treburilor INTERNE ale unei organizaţii care deranjează şi care activează pe plan local cu oarecare potenţial care trebuie frânat, se pare (2 trupe de dansuri germane, unice în judeţ, un ales local care a dezvăluit multe nereguli ale administraţiei, etc).
    IMPORTANT: Şi pentru cine încă nu ştie, deşi se proclamă interesaţi şi se vor – de imagine- implicaţi, se numeşte FORUMUL German, NU FORUL German. Dar e bine că totuşi avem PĂRERI ÎNVERŞUNATE împotriva unei persoane anume, deşi nu ştim…”cum ne cheamă”.

    Cred că sunt lucruri mai serioase de făcut decât să stăm la câte o bârfă din aceasta şi să ne dăm cu PĂREREA….

    Comunitatea germană a ştiut, de obicei, să îşi rezolve treburile în interiorul ei, cu eleganţă şi respect. De unde nevoia stringentă şi repetată de a se „spăla rufele în public”? De aici şi lipsa mea de reacţie la aceste înţepături din interior. Dar se pare că unii membri mai dau şi rateuri. În folosul cui oare???

    (din ciclul „Hai cu denigrarea lui Erwin , neamule!”)

  3. Rugăminte pentru redacţia codlea-info:
    Vă rog să nu modificaţi nimic în textul original transmis către redacţie şi publicat întocmai, în sensul corectărilor gramaticale, de denumire sau de orice fel, mai ales la denumirea organizaţiei la care se face referire. Astfel cititorii îşi vor da cu seama singuri despre ce este vorba.
    Reamintesc din comentariul meu de mai sus:
    „IMPORTANT: Şi pentru cine încă nu ştie, deşi se proclamă interesaţi şi se vor – de imagine- implicaţi, se numeşte FORUMUL German, NU FORUL German. Dar e bine că totuşi avem PĂRERI ÎNVERŞUNATE împotriva unei persoane anume, deşi nu ştim…”cum ne cheamă”. „

  4. Da mai important decat clarificat situatia catastrofala a FORUMULUI GERMAN din Codlea, in care a-ti adus-o Domnule Albu, este sa faceti actiuni populiste in oras, acoperind…(va las sa dezvoltati fraza). Iar persoanele cu functii publice (pe care le-ati avut in acea perioada) trebuie sa acepte atat critica cat si dezvaluirile jurnaliste (ca sunt o zi , doua luni sau 20 ani vechi… problemele neclarificate public vor depasi prezentul) („sa ne spalam rufele in familie”, nu tine la persoane care sunt in atentia publica si se afisaza voit public)

  5. Păi ce facem aici, n-a mai apărut niciun „motiv” nou? Pană de idei? Au trecut totuşi atâtea zile… :)))

  6. Catre redactia codlea-info.ro: Acest articol a fost tradus (extrem de prost) din germana si publicat fara stirea mea. Nici sursa nu este mentionata. Corect ar fi sa se mentioneze sursa si numele persoanei care a tradus articolul atat de „profesionist”.

    • Toata stima, dna.\dra. Christine, din pacate nu am cunostinte despre cine a scris articolul (ma refer la colegii mei),fiind si plecat din tara o perioada, insa in numele lor imi cer scuze daca v-au pricinuit suparare, si chiar mi-as dori sa avem originalul, pentru a corecta aceasta “reproducere” nereusita, asteptam cu interes orice informatie care ar putea defini corect cele relatate in acest articol pe contact@codlea-info.ro .
      Cu aceeasi consideratie, Robert Cadar

Comments are closed.