Marius Coste: Ca senator PSD am ajutat să se facă dreptate pensionarilor

0
1.272 vizualizari
views
Cetăţenii din judeţul Brasov şi din toată ţara care au muncit în grupele I şi II de muncă o viaţă întreagă, au scăpat de o corvoadă. Seniorii braşoveni nu vor mai fi nevoiţi să-şi lămurească în instanţă sau de la o uşă la alta în instituţiile publice, perioadele de vechime în condiţii dificile, pentru a se bucura de beneficiile acestui statut la vârsta de pensionare. Astfel, la începutul acestei săptămâni a intrat în vigoare noul act normativ care modifică pentru a treia oară în acest an Legea 263/2010, a pensiilor. Noua lege aduce clarificările necesare, astfel încât nu vor mai fi diferenţieri de neînţeles, chiar şi între angajaţi ai aceleiaşi întreprinderi. Au fost situaţii când unora li se recunoştea vechimea în grupele de muncă, iar altora nu, iar aceştia din urmă erau nevoiţi să apeleze la instanţă pentru dreptul lor.
Povestea a trenat din anii ’90, când fiecare întreprindere avea posibilitatea de a face încadrarea propriilor angajaţi în grupele de muncă, astfel încât au apărut discriminări nelegale atâta vreme. Mă număr printre parlamentarii care au depus proiectul de modificare a legii privind încadrarea în grupele de muncă I şi a II-a, a persoanelor care nu au fost nominalizate în liste de către unităţile angajatoare, chiar dacă şi-au desfăşurat activitatea în locuri de muncă  încadrate pentru aceste categorii.
Prin aplicarea noului act normativ sunt eliminate inechităţile ce au condus la discriminare între persoane care au depus aceeaşi muncă, în aceleaşi condiţii. Cel puţin eu, am primit multe sesizări din partea unor foşti salariaţi ai societăţilor comerciale de profil din Codlea, Rupea, Făgăraş, Zărneşti. Având la dispoziţie aceste petiţii, am propus completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, noile prevederi fiind incluse în Legea nr. 172/07.10.2016 publicată în Monitorul Oficial nr. 808/13.10.2016 şi intrată în vigoare recent.

Au mai fost operate şi alte completări semnificative la legislaţia privind pensiile. Astfel a fost introdusă prevederea conform căreia valoarea valorii punctului de pensie nu poate fi mai mică de 40% din câştigul salarial mediu brut, începând cu 1 ianuarie 2017. Totodată, a fost instituită şi cea de-a 13-a pensie pentru persoanele care au drept de pensie situat sub nivelul salariului mediu brut pe economie şi nu realizează alte venituri.
Parlamentarii PSD care vor ajunge în Parlament vor susţine cauza pensionarilor şi în următorul legislativ, în care vor accede şi cu susţinerea şi votul oamenilor din Braşov. Eu am încredere că mai ales viitorul senator PSD Marius Dunca va face acest lucru.
Este importantă şi implementarea Programului de guvernare al PSD pentru perioada 2016-2020, având în vedere că acesta conţine măsuri favorabile celor care ajung în punctul de a se bucura de munca lor când ajung la vârsta pensionării. Printre măsurile propuse de social-democraţi în programul de guvernare sunt majorarea punctului de pensie până la 1.400 lei în 2020, cu 500 lei mai mult decât acum, şi eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 lei şi a contribuţiilor la sănătate.

Marius Coste,
senator PSD


Cod AEP 11160007
marius_coste_senator_psd
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic